Αγιά Σοφιά: Ομόθυμη καταδίκη από τους βουλευτές Μαγνησίας – Αποκλειστικές δηλώσεις

Στιγμιότυπο 2020 07 12 9.08.30 μμ
stergiou
fotou
728x110 3

Την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί σχολιάζουν μιλώντας στο TheNewspaper.gr οι βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Ζ. Μακρή και Κ. Μαραβέγιας και του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

728X100 3

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί γνώρισε την καταδίκη από τους θρησκευτικές ηγέτες, όσο και από πολιτικούς και διεθνείς φορείς.

Σύσσωμοι οι ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν καταφερθεί εναντίον της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τη μετατροπή του ιερού ναού – συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τέμενος. Μαζί τους, έχει συνταχθεί και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Καθοριστική θεωρείται και η παρέμβαση του Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος με μια σύντομη αλλά μεστή δήλωση ανέφερε ότι είναι «πολύ πονεμένος» για τα όσα συμβαίνουν με την Αγία Σοφία.

Ζέττα Μακρή, βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας

«Ο Τούρκος πρόεδρος,τροφοδοτώντας την μισαλλοδοξία,υπονομεύοντας την ανεκτικότητα και με απολυταρχικό τρόπο,αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία,-ιστορικό ορόσημο,εδώ και χιλιάδες χρόνια- σε τζαμί. Επέλεξε,μάλιστα,την 24η Ιουλίου,-ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης,το 1923-,ως ημέρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής.
Η μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας σε τέμενος συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς,βαθύτατη περιφρόνηση του θρησκευτικού συναισθήματος του χριστιανικού κόσμου και υπονομευτική ταπείνωση του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει το ελεύθερο να αποφασίζει,χωρίς να λογοδοτεί. Όμως,η παγκόσμια κοινότητα,αυστηρά και κατηγορηματικά,καταδίκασε την ενέργειά του,που προκάλεσε οργή και πόνο.
«Σήμερα, έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης» δήλωσε ,συγκλονισμένη και συγκινημένη η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, «Περαστικά,Τουρκία………»έγραψε ο δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δράση,σε διεθνές επίπεδο «γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα έχει και την ανάλογη απάντηση»
Λυπηρή,απογοητευτική,ακατανόητη απόφαση,που δεν επηρεάζει μόνο της σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά την απομακρύνει και από την Ευρώπη.»

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι προσβολή απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καυτηρίασε το γεγονός στα διεθνή fora. Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε. Η χώρα μας πρέπει να εντείνει την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Ο αγώνας γενικότερα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πρέπει να κλιμακωθεί και να οδηγήσει στην οριστική απομόνωση της Τουρκίας μέχρι να αλλάξει τη διπλωματική συμπεριφορά της και την εξωτερική της πολιτική!»

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

«Η ιστορία δεν μπορεί να παραγραφεί ούτε και να εργαλειοποιηθεί! Ο τουρκικός εθνικισμός μετατρέπει σε τζαμί την Αγια Σοφιά. Ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με βαθιά ιστορική και πνευματική αξία για τον Χριστιανισμό και την ελληνική ορθοδοξία. Μια κατάπτυστη πράξη που παραβιάζει τις οικομενικές αξίες, προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και ναρκοθετεί το διαθρησκευτικό διάλογο. Η κυβέρνηση οφείλει να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά τέτοιες κινήσεις. Δεν αρκούν μόνο οι καταδίκες».

Κατερίνα Παπανάτσιου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

«Η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς, που είναι ενταγμένη στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, σε τζαμί παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες. Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τον συμβολισμό της Αγίας Σοφιάς για τους απανταχού χριστιανούς.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

error: Content is protected !!