Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μάρδα στον Βόλο – Δείτε εικόνες

109681950 602694397348722 1759415124313651799 n Αντίγραφο 1
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το βιβλίο του με τίτλο «2015: Το ημερολόγιο του τρόμου» παρουσίασε σήμερα στον Βόλο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας. Λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της επιδημίας του COVID-19, η παρουσίαση έγινε σε μορφή συζήτησης στον εξωτερικό του βιβλιοπωλείου «Επιλογή». Το παρών έδωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τους πρώτους έσπευσε στην λιτή εκδήλωση ο βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

KENT728X100 1

Στη συνέχεια με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου καθώς και το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, Κώστας πουλάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι πολιτικές συζητήσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις κυριάρχησαν στον χώρο.

116209504 1040298443033629 7167110211386213295 n
Η Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου στην παρουσίαση του βιβλίου

Περίληψη του βιβλίου

Στο βιβλίο του πρώην Υπουργού από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ο αναγνώστης βλέπει στο βιβλίο αυτό την αθέατη πλευρά του φεγγαριού, μέσα από τις άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης του 2015. Ταυτόχρονα έχει μια άλλη οπτική τόσο της τεχνικής του πολέμου που επέλεξε ο Γιάνης ο Βαρουφάκης όσο και της απομυθοποίησής της.
Στις αρχές του 2015 η χώρα όφειλε να αλλάξει πορεία πλεύσης, οι διεθνείς πιστωτές να πληρωθούν στη ώρα τους και η διαπραγμάτευση να περπατήσει ανεμπόδιστα χωρίς την έγνοια της προ των πυλών πτώχευσης. Από την άλλη, η αγορά έπρεπε να λειτουργήσει το δυνατόν ομαλά.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αναπτύχθηκαν πρωτόγνωρες τεχνικές εύρεσης χρήματων για να πληρωθούν οι πιστωτές και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, χωρίς να εκτροχιαστεί ο κρατικός κορβανάς, ακόμη και υπό καθεστώς capital controls. Ο τρόμος της μη πιθανής καταβολής των πληρωμών μπορούσε να οδηγήσει σε απόγνωση και να ταράξει την κουραστική καθημερινότητα των πολιτών με κατάληξη την παταγώδη κατάρρευση της οικονομίας.
Αποφεύχθηκε ξυστά, προς έκπληξη πολλών, η απειλητική χρεοκοπία που σερνόταν χρόνια πριν, κινώντας την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.
Στο βιβλίο σημειώνονται τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου, όπως αναπτύσσονται μέσα από πολιτικές δηλώσεις και ειδικότερα με το δημοψήφισμα για το ευρώ του Παπανδρέου του 2011. Συνεχίζει με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας και αποπληρωμής των πιεστικών χρεών, ενδιαφέρουσες φάσεις της διαπραγμάτευσης έτσι όπως εκτυλιχθήκαν εντός και εκτός των τειχών. Ασκεί παράλληλα κριτική σε επιλογές της περιόδου του 2015.
Κάθε ημέρα ήταν κάτι ξεχωριστό για τη χώρα και το κρατικό ταμείο ως τον Ιούλιο. Το ημερολόγιο αυτό «σπάζει» με την παρεμβολή διαφόρων γεγονότων, που αφορούν από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τους πρόσφυγες, τις εμπειρίες πολιτών που βίωσαν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα capital controls, ως και τον Όλυμπο, το γραφείο του Τρικούπη, το πανεπιστήμιο κ.λπ.
Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται εφέτος εξαιτίας τους κορονοϊού και με τον κίνδυνο της επανεμφάνισης στην οικονομία δυσάρεστων περιπετειών του παρελθόντος, το βιβλίο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα!

error: Content is protected !!