Νέα μέτρα για τον κορωναϊό: Σε ποιούς κλειστούς χώρους έρχεται υποχρεωτική χρήση μάσκας

maska
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους εξετάζει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες και έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ. Η χαλάρωση που παρατηρείται ενισχύει την παρουσία του και προκαλεί ανησυχία για το επόμενο διάστημα.

«Ο εφησυχασμός είναι ο κύριος εχθρός» σημειώνουν αρμόδια στελέχη και εκδηλώνεται «στα απαράδεκτα -και εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού- φαινόμενα συγχρωτισμού», τονίζουν. Η αύξηση των κρουσμάτων στο εσωτερικό -ιδίως στα αστικά κέντρα όπου μπορεί να έχει μεγάλη επικινδυνότητα η διασπορά στην κοινότητα- και τα κρούσματα στα οποία δεν εντοπίζεται η πηγή της μετάδοσης του ιού, είναι αυτά που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγορευτεί τα πανηγύρια, έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και έχουν ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουλίου, έγιναν 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων 90 ημερών συνολικά.

Σκέψεις για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο facebook, όπου αναφέρει ότι «Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες».

Εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, σε διάφορους κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων τα εμπορικά καταστήματα και οι εκκλησίες. Ήδη πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αυτή την άποψη και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις όταν έχει την εισήγηση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής των λοιμοξιωλόγων. Θεωρείται πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους.
Ψυχραιμία, όχι πανικός για τον κορωνοϊό το μήνυμα της κυβέρνησης

Σε καμία περίπτωση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν επιθυμούν την δημιουργία πανικού. Ειδικά την στιγμή που η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορα της για να υποδεχθεί τουρίστες. «Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηρίζουν την χώρα «όαση ασφάλειας στην επιδημιολογικά φορτισμένη περιοχή μας», αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό στην κυβερνητική στρατηγική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αναφέρονται στον ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος βοηθά να πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, την αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που συμβάλλουν ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Η πορεία του τουρισμού, σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την τουριστική βιομηχανία αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. «Είμαστε – και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε μια ασφαλής χώρα για τους για κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες μας». σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: onlarissa.gr

KENT728X100 1
error: Content is protected !!