Ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εστάλησαν στη Βικτόρια σε οίκους ευγηρίας λόγω κορωνοϊού

2906889

Η Αυστραλία έστειλε μέλη των ενόπλων δυνάμεων και υγειονομικό προσωπικό, που συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές καταστροφών, σε οίκους ευγηρίας στη Μελβούρνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στη χώρα.

Εξάλλου ανώτερος σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα καθώς βρέθηκε σε άλλη εστία της επιδημίας, αν και ο ίδιος ο Μόρισον έχει λάβει την άδεια των γιατρών να συνεχίσει να εργάζεται.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε όσους έρχονται από το Σίδνεϊ και έθεσε σε lockdown τα νότια προάστια της πρωτεύουσας της Μπρίσμπεϊν, αφού δύο γυναίκες βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό έπειτα από ταξίδι τους στη Μελβούρνη χωρίς να μείνουν σε καραντίνα.

Η Αυστραλία, που σε γενικές γραμμές έχει αναφέρει λιγότερα κρούσματα του covid-19 σε σχέση με άλλες χώρες, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σχεδόν 15.600 μολύνσεις και 176 θανάτους.

Όμως η άνοδος των κρουσμάτων στην κοινότητα στις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, προκάλεσε ανησυχία στους υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας.

Στη Βικτόρια αναφέρθηκαν σήμερα 295 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην πολιτεία σε 9.304, καθώς και εννέα νέοι θάνατοι, εκ των οποίων επτά σε οίκους ευγηρίας.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με το ρεκόρ των 532 τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Βικτόριας Μπρετ Σάτον σχολίασε ότι είναι νωρίς να πει κανείς ότι έχει παρέλθει η κορύφωση της επιδημίας.

Οι οίκοι ευγηρίας είναι στο επίκεντρο της επιδημίας στη Βικτόρια, με 804 ενεργά κρούσματα -ενοίκους και εργαζόμενους- που συνδέονται με αυτούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους.

«Το πιο τραγικό αυτής της εστίας είναι ότι έχουν καταγραφεί 49 θάνατοι σε οίκους ευγηρίας. Είναι μια φοβερή τραγωδία και θα υπάρξουν και άλλες», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Βικτόριας Μπράντον Μέρφι.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει στείλει 1.400 μέλη στρατιωτικό προσωπικό και πέντε ιατρικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Μελβούρνη για να βοηθήσουν τις Αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημία στους οίκους ευγηρίας, αλλά και στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ επεσήμανε ότι οι μολύνσεις στους οίκους ευγηρίας αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου των κρουσμάτων στη Βικτόρια από την 1η Ιουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον περιορισμό των εστιών αυτών καθώς οι ηλικιωμένοι είναι «οι πλέον ευάλωτοι».

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένο πόλη της Αυστραλίας, έχει επιβληθεί εκ νέου lockdown γεγονός που καθυστέρησε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ανάγκασε και άλλες πολιτείες να κλείσουν τα σύνορά τους και καθυστέρησε το άνοιγμα των ταξιδίων μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν 19 νέα κρούσματα covid-19, περιλαμβανομένων δύο σε ξενοδοχείο καραντίνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην πολιτεία σε 3.529. Η πρωτεύουσα Σίδνεϊ είναι αντιμέτωπη με πολλές εστίες που δημιουργήθηκαν σε μπαρ, εστιατόρια και σχολεία.

KEN 4

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!