Ο Ντίνος Διαμάντος για το περιστατικό σε δημοτικό κτίριο της Λάρισας

diamantos 0
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Σε ανακοίνωση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών –«έξυπνη πόλη» και προέδρου Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Ντίνου Διαμάντο αναφέρεται:

Στη Λάρισα οι Δημόσιες- Κοινόχρηστες τουαλέτες στην Πλατεία Ταχυδρομείου είναι ακόμη στη μνήμη πολλών Λαρισαίων. Ενώ στον παρόντα χρόνο ο μικρός δημόσιος χώρος Υγιεινής στην Κεντρική πλατεία είναι αυτός που δίνει μερικώς διέξοδο.

Προέκυψε ένα ζήτημα πριν λίγες μέρες για τη χρήση τουαλέτας δημοσίου-δημοτικού κτιρίου από ένα συμπολίτη. Ο οποίος και αντιμετώπισε την απαγόρευση εισόδου.

Καταρχήν, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει το θέμα της «κοινοχρησίας» των τουαλετών τόσο των δημόσιων-δημοτικών κτιρίων όσο και των ιδιωτικών χώρων συνάθροισης κοινού (ΚΥΕ).

Γενικά όμως, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να απαγορευτεί σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα υγείας η είσοδός του σε τουαλέτα ώστε να ασκήσει το δικαίωμά του στη φυσική ανάγκη οπουδήποτε εκ των προαναφερθέντων χώρων.  Και αυτό κατά τη γνώμη μου επικουρικά και για τη διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στο δημόσιο χώρο που πιθανόν να κατέφευγε.

Υπάρχει εδώ βέβαια ένα ζήτημα. Η καθαριότητα των χώρων υγιεινής ειδικά στα δημόσια-δημοτικά κτίρια δεν γίνεται αμέσως μετά τη χρήση σε όλο το ωράριο λειτουργίας. Κάτι που σημαίνει ότι, οι εργαζόμενοι στο κτίριο αυτό – και οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν- θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα ένα ζήτημα καθαριότητας άρα, και εμπόδισης άσκησης του δικού τους ανάλογου δικαιώματος.        Επιτείνεται δε το πρόβλημα αυτό στην περίοδο αυτή του ιού με την ανάγκη περιοριστικών μέτρων και πλαισίου ελέγχου εισόδου στους χώρους.

Στα δημόσια-δημοτικά κτίρια λοιπόν, μπορεί και πρέπει να προβλεφθεί δύο εκ του συνόλου των τουαλετών και μάλιστα σε ισόγειο χώρο με δυνατότητα προσβασιμότητας για όλους να είναι «κοινόχρηστες».

Η 19η Νοεμβρίου ορίστηκε το 2001από την Παγκόσμια Οργάνωση Τουαλέτας, ενώ από πέρυσι εορτάζεται και από τα Ηνωμένα Έθνη! Ο λόγος; Για να κατανοήσει ο κόσµος ένα σηµαντικό πρόβληµα: Πως 2,5 δισεκατοµµύρια και πλέον άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε τουαλέτες και βασικές αποχετευτικές δοµές.

Την ίδια στιγμή, σε όλο τον κόσµο, η  διασφάλιση του δικαιώµατος στη φυσική ανάγκη και η λειτουργία δηµόσιων τουαλετών βρίσκεται στο επίκεντρο των δηµόσιων πολιτικών των τοπικών αρχών, τόσο ως θεµελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωµα όσο και ως ύψιστο ζήτηµα δηµόσιας υγείας.

Αλήθεια, υπάρχει πολιτική των αρχών της χώρας µας για την προστασία και κάλυψη αυτού του δικαιώματος για τις δηµόσιες τουαλέτες; Δικαίωμα που αφορά  κοινωνικό δικαίωμα και προστασία της δημόσιας υγείας: OXI!

H Υγειονομική διάταξη Α1β/8577/1983/Αρθρο 25 Φ.Ε.Κ.526/Β διαμορφώνει το πλαίσιο των προδιαγραφών των χώρων υγιεινής και της υποχρεωτικότητας στα ΚΥΕ ενώ ο Κτιριοδομικός Κανονισμός και άλλες Ειδικές διατάξεις καθορίζει για τα λοιπά κτίρια άλλων χρήσεων (ιδιωτικών ή δημόσιων).

Ποια είναι άραγε η εικόνα σε άλλα κράτη;

Η Σιγκαπούρη έχει την πιο προωθημένη παγκοσμίως κρατική πολιτική για την εξασφάλιση του δικαιώµατος στην τουαλέτα. Μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας υποχρεώνει όλους τους χώρους συγκέντρωσης κοινού (π.χ. εµπορικά καταστήµατα, καφέ-εστιατόρια, θέατρα, πάρκα, σταθµούς λεωφορείων και μετρό) να διαθέτουν ελεύθερα την τουαλέτα τους στους πολίτες.

Στην Ευρώπη, το Παρίσι είναι αυτό που κατέχει τα πρωτεία αναφορικά µε την παροχή δηµόσιων τουαλετών. Οι δηµοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας καθιέρωσαν από  το 2006, τον δωρεάν χαρακτήρα των δηµόσιων τουαλετών, αντικαθιστώντας, από το 2009, και τις 400 παραδοσιακές τουαλέτες της πόλης µε 420 αυτόµατες. Οι sanisettes –όπως ονοµάζονται– είναι προσβάσιµες για άτοµα µε αναπηρικό καροτσάκι και προσφέρουν ηχητικές πληροφορίες, όπως και στο σύστηµα Μπρέιγ (για τυφλούς). Είναι, μάλιστα, τέτοια η επιτυχία τους, που προσελκύουν κάθε χρόνο 13,1 εκ. επισκέπτες καθιστώντας τες πιο δηµοφιλή προορισµό ακόµα και από το Μουσείο του Λούβρου ή τον Πύργο του Άιφελ!

Σχέδιο για την εγκατάσταση δωρεάν δηµόσιων τουαλετών κάθε 400 μέτρα στο κέντρο μίας πόλης όσο ουτοπικό κι ακούγεται αλλά, φιλόδοξο πρόγραµµα προέκρινε  το δηµοτικό συµβούλιο του Σίδνεϊ.             Έχοντας όμως παράλληλα ως άλλο βασικό πυλώνα αυτής της στρατηγικής την άσκηση πίεσης σε τοπικά εµπορικά μαγαζιά και επιχειρήσεις να επιτρέψουν την ελεύθερη χρήση των τουαλετών τους από τους περαστικούς. Δίνοντας ανταποδοτικά κίνητρα (επιδότηση ή ελάφρυνση από δημοτικά τέλη), ώστε να καλυφθούν τα έξοδα καθαρισµού και συντήρησής τους.

Πρωτοπόρος πόλη αυτής της ιδέας, της επιχορήγησης δηλαδή καταστημάτων και επιχειρήσεων ώστε να διαθέτουν δωρεάν τις τουαλέτες τους στο κοινό, που θα ονοµαστεί «Νette Toilette» («Καθαρές Τουαλέτες») είναι το Άαλεν της Γερµανίας. Η δηµοτική επιδότηση εξαρτάται μάλιστα και από τον εξοπλισµό των τουαλετών (π.χ. βρεφικές αλλαξιέρες, πρόσβαση σε άτοµα µε αναπηρία). Μάλιστα, όσα καταστήµατα συµµετέχουν στο πρόγραµµα έχουν το σχετικό αυτοκόλλητο («NetteToilette») στην πόρτα τους.

Ένα αντίστοιχο μοντέλο, το Community Toilet Scheme, θέτουν σε εφαρµογή τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες βρετανικές πόλεις, απαντώντας στη δραστική μείωση του αριθµού των δηµόσιων τουαλετών της χώρας κατά 40%, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και στα αυξανόµενα κινήµατα πολιτών για το ελεύθερο δικαίωµα στην «ανακούφιση».

Κατά συνέπεια, ένα ακόμα έλλειμμα της Κεντρικής Πολιτείας καλείται να μεριμνήσει και να λύσει ο Δήμος σε ένα σημαντικό και υπαρκτό ζήτημα που αποτελεί θεµελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωµα αλλά, και ύψιστο ζήτηµα δηµόσιας υγείας.

Και στην κατεύθυνση αυτή ήδη εξετάζεται η διαμόρφωση μία πολιτικής στο πλαίσιο «καθαρές τουαλέτες» της παγκόσμιας πρακτικής και για τη Λάρισα που έχει να κάνει με:

  1. Απόδοση «κοινοχρησίας» σε δύο τουαλέτες κεντρικού Δημοτικού κτιρίου
  2. Επέκταση του δικτύου των Δημοτικών τουαλετών
  3. Συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις χώρων συνάθροισης κοινού (ΚΥΕ) για την «κοινοχρησία» των τουαλετών τους (ή μέρος αυτών) στους πολίτες που κινούνται στο ιστορικό εμπορικό κέντρο με ανταποδοτικά κίνητρα.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!