Χωρίς επιστημονικό προσωπικό το Oruc Reis

654 image
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020, 13:34

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Όρους Ρέιτς, μαζί με την πολεμική συνοδεία του, «παίζουν με τα νεύρα μας», αλλάζοντας διαρκώς την πορεία τους, υπό την συνεχή παρακολούθηση του ελληνικού στόλου αλλά και συμμαχικών μας δυνάμεων, όπως φαίνεται, και μέχρι στιγμής, όλες οι ενέργειες αυτές μάλλον γίνονται ως ένα παιχνίδι κυριαρχίας -και πρόκλησης- από τον Τούρκο πρόεδρο, έναντι της χώρας μας, χωρίς πραγματική ουσία και άμεση προοπτική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που τυχόν βρίσκονται στα συγκεκριμένα σημεία. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr που βασίζονται σε στρατιωτικές πηγές δυτικών υπηρεσιών στην Αθήνα, το Όρους Ρέιτς δεν φαίνεται να έχει ποντίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καλώδια για σεισμικές έρευνες, κατά τη διάρκεια του πλου του και στη συγκεκριμένη περιοχή που η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex.

Προφανώς, η παρουσία πολλών ελληνικών πολεμικών σκαφών σε πολύ μικρή απόσταση από το ερευνητικό σκάφος καθώς και η εγγύτητα των πολεμικών σκαφών της Τουρκίας που συνοδεύουν το Όρους Ρέις καθιστούν απαγορευτική την πόντιση καλωδίων για σεισμικές έρευνες.

Αυτό ισχύει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν που αναφέρουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, το Όρουτς Ρεις θα εξακολουθεί να πλέει στη συγκεκριμένη περιοχή της τουρκικής Navtex τουλάχιστον έως τις 23 Αυγούστου και το συνολικό μήκος της διαδρομής που θα έχει ολοκληρώσει θα είναι 1.700 μίλια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε ότι το Oruc Reis θα ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1.750 χιλιομέτρων για σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, αυτή τη στιγμή το ερευνητικό σκάφος «σκανάρει» βήμα προς βήμα τη Μεσόγειο και μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμικές έρευνες σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων.

Κάτι που προφανώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα…

«Βήμα προς βήμα η Μεσόγειος. Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμική έρευνα σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων. Μακάρι η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου υψηλή» έγραψε στην ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ποιος θα κάνει τις σεισμικές έρευνες;

Ωστόσο, οι ίδιες δυτικές στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν στο zougla.gr πως στο Όρους Ρέις δεν επιβαίνει επιστημονικό προσωπικό, το οποίο είναι απαραίτητο για αυτού του τύπου τις θαλάσσιες έρευνες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως για την πραγματοποίηση ερευνών τέτοιου τύπου χρειάζονται πολλά άτομα επιστημονικού προσωπικού.

Συνήθως, στη διεθνή αγορά, είναι οι Σκανδιναβοί επιστήμονες οι οποίοι ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους προσλήψεις από διάφορες χώρες για την πραγματοποίηση ερευνών.

Ως γνωστόν και λόγω του διεθνούς εντάλματος που έχει εκδοθεί από την Κύπρο, κανένας ξένος επιστήμονας ειδικευμένος στις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν δέχτηκε να υπογράψει συμβόλαιο για αυτή την αποστολή του Όρους Ρέις…

Δείτε πού βρίσκεται το Oruc Reis:

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!