Έκθεση κεραμικής από μαθητές του ΚΔΑΠ Προσφυγικών

IMG 20200804 193604 1
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Το Σάββατο 1 Αυγούστου και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκαν στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, τα εγκαίνια της έκθεσης καλλιτεχνών, στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου ¨Παραμύθια και μύθοι στου κενταύρου τη ράχη¨.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Προσφυγικών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.ΠΑ. – Δ.Ι.Ε.Κ.) του Δήμου Βόλου, συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του διοργανωτή του φεστιβάλ κου. Προύσαλη Δημήτρη, με έργα του τμήματος κεραμικής και τίτλο ¨Ένα ταξίδι στην Αφρική¨.

Στην έκθεση πήραν μέρος 50 παιδιά με 100 και πλέον έργα, εμπνευσμένα από την φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Αφρικής. Μάσκες, ζώα, δέντρα, πτηνά, έντομα και αρχιτεκτονήματα, γέμισαν τον χώρο της έκθεσης, καλύπτωντας με αυτό τον τρόπο ευρέως μια χειροπιαστή πρώτη ανάγνωση της Αφρικανικής ηπείρου.

Οι τεχνικές κατασκευής που αξιοποιήθηκαν για τη δόμηση των όγκων ήταν της πλαστικής, του φύλλου και της φόρμας-καλούπι. Για την διακόσμηση χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ενγχάραξης, εμπίεστο, γραπτό, αποτύπωμα και ανάγλυφο ενώ ο χρωματισμός έγινε με μπατανάδες, υαλώματα, οξείδιο του χαλκού και αλάτι. Η παρουσίαση των έργων έγινε πάνω σε άμμο θαλάσσης και με την βοήθεια φυσικών υλικών όπως πέτρες και κλαδιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ονειρικό και παιχνιδιάρικο τοπίο που ταιριάζει καλύτερα στον παιδικό τρόπο αντίληψης και φαντασίας. Για την παρουσίαση των αφρικάνικων μασκών έγινε χρήση λιτών λευκών κύβων έτσι ώστε να επιτευχθεί οπτική και αισθητική ισσοροπία. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των έργων των παιδίων στην έκθεση, λειτούργησε εμψυχωτικά, μέσα από τη γνωριμία στοιχείων άλλων πολιτισμών και έμβιων μορφών καθώς και μέσα από τη χρήση πληθώρας νέων τεχνικών. Υπεύθυνος των εργαστηρίων κεραμικής είναι ο κος. Γιαννακόπουλος Χρήστος.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος.

  Η δομή αποτελεί πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

error: Content is protected !!