ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένας Βολιώτης δίπλα στον Ντάνο ως «φύλακας άγγελος»

φυλακας αγγελος

Το Δήμο Ρόδου επισκέφθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Φύλακας Άγγελος” που σκοπό έχει να βρίσκεται δίπλα σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά.

KEN 728X100


Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, νικητής του πρώτου Survivor, ηθοποιός και συγγραφέας, ο ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Ντούγκας και ο Βολιώτης πρόεδρος των συμβολαιογράφων του εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσουλας, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Τόνια Μοροπούλου, επίσης ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο διεθνών σχέσεων και τουρισμού, Κώστα Ταρασλιά με τον οποίο συνομίλησαν για τους σκοπούς και το ρόλο του Φύλακα Άγγελου, τη συνεργασία και στήριξή της κοινωνικής αυτής πρωτοβουλίας από το Δήμο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τηλέμαχος Καμπούρης, στενός φίλος του Γιώργου Αγγελόπουλου από τα παλιά!
Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες δράσεις του νεοσυσταθέντος σωματείου, ήταν η δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου υποδοχής των ανηλίκων παιδιών στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι να γίνουν αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Με την πραγματοποίηση συναυλιών ανά την Ελλάδα, όπου θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες ή τη διοργάνωση άλλων events (σ.σ. ιδρυτικό μέλος του Σωματείου είναι και η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη) το Σωματείο θα υποστηρίζεται στο έργο του.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στο Δήμο Ρόδου τους ιδρυτές ενός νέου και πολύ σημαντικού Σωματείου της χώρας μας, το “Φύλακας Άγγελος”. Σκοπός της επίσκεψής τους είναι να μας παρουσιάσουν την εξαιρετική δράση τους, που έχει να κάνει με την προστασία των κακοποιημένων παιδιών. Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με το παιδί και τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να συνδράμουμε στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τέτοιων ευαίσθητων κοινωνικών ζητημάτων. Προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος και ειδικότερα το παιδί», δήλωσε ο κ Ταρασλιάς σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα στα τοπικά ΜΜΕ.


Να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τα παιδιά (οι έφηβοι και οι ενήλικες) στην αστυνομία τη βία και κακοποίηση που δέχονται, τόνισε ο κ. Ντούγκας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σήμερα στη Ρόδο και που η αγκαλιά του Φύλακα Άγγελου μεγαλώνει. Από τη μέρα που δημιουργήθηκε αυτό το Σωματείο, μεγαλώνει η οικογένεια των μελών, υποστηρικτών και φίλων. Αυτό που θέλω να πω σήμερα από εδώ, είναι ότι πρέπει τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που βιώνουν κάποιας μορφής κακοποίηση να σπάσουν τη σιωπή τους και να μεταβούν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Δεν μπορεί το 2020 να έχουμε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά».


Ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του που επέστρεψε στη Ρόδο, όπου έζησε για δύο χρόνια στο παρελθόν, για ένα τόσο ευαίσθητο σκοπό. Δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργο, εάν το σωματείο καταφέρει με τη συνεργασία και του Δήμου Ρόδου, να κάνει κάποια δράση που θα συμβάλει στην βελτίωση της επόμενης μέρας των παιδιών που υπόκεινται σε κάθε μορφής κακοποίηση.


«Είναι σημαντικό, επιστρέφοντας στη Ρόδο, όπου έζησα για δύο χρόνια, να μας υποδέχονται με τέτοια θέρμη. Το Σωματείο Φύλακας Άγγελος ξεκίνησε τη δράση του από τη Θεσσαλονίκη. Διαμορφώσαμε κατάλληλα ένα χώρο στο δικαστικό μέγαρο όπου τα παιδιά θα φιλοξενούνται μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του κάθε περιστατικού που θα γίνεται από τους ειδικούς.
Είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος Ρόδου και όλο το νησί διαθέτουν την ίδια ευαισθησία με εμάς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κακοποίηση των παιδιών και την προστασία τους. Ευελπιστώ να κάνουμε και στη Ρόδο μία αντίστοιχη δράση, ώστε να συμβάλουμε στην επόμενη καλύτερη μέρα των παιδιών που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ


Η ιδέα για την ίδρυση του Σωματείου, γεννήθηκε όταν ανήλικος πλησίασε τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο και τον κ. Αναστάσιο Ντούγκα προκειμένου να τους μιλήσει για την κακοποίηση που υφίστατο από συγγενικό του πρόσωπο.
«Βρεθήκαμε με τον κ. Ντούγκα για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη κατά του μπούλινγκ. Βρεθήκαμε ξανά στην παρουσίαση του βιβλίου μου, όπου μας γνωστοποιήθηκε ένα περιστατικό από ένα παιδάκι που βρισκόταν στο κοινό, το οποίο φροντίσαμε να επιλυθεί σε συνεργασία με την εισαγγελία. Στην πορεία μελετήσαμε και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Φύλακα Άγγελο, το Σωματείο που θα υποστηρίζει παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Θέλουμε να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες. Να κάνουμε πολλές δράσεις σε συνεργασία με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, βελτιώνοντας τις συνθήκες
Από την πλευρά του ο κ. Κόνσουλας δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταγγέλλουν τα παιδιά την κακοποίηση στην οποία υπόκεινται. Όμως η διαχείριση αυτών των περιστατικών θα πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω στον Φύλακα Άγγελο, μετά το κάλεσμα των ιδρυτών, του Γιώργου Αγγελόπουλου, του Αναστάσιου Ντούγκα και της Ράνιας Κωστάκη, θεωρώ αυτονόητη τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση κάθε Έλληνα πολίτη. Τα κακοποιημένα παιδιά θα πρέπει να καλέσουν άμεσα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους προκειμένου να καταγγείλουν τη βία και την κακοποίηση που υφίστανται. Στη συνέχεια όμως, αυτά τα περιστατικά θα πρέπει οι αρχές να τα διαχειρίζονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπως αυτόν που διαμορφώσαμε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και ευελπιστούμε να επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα…».

H ΤΟΝΙΑ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η κυρία Τόνια Μοροπούλου, επεσήμανε ότι αποτελεί μεγάλη ανάγκη να αγκαλιάσουν όλοι την πρόσκληση που έχει να κάνει για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών! Τόνισε ότι η Ρόδος διαθέτει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και ότι η υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την αποκατάσταση της εικόνας της που-αδίκως-έχει…διαστρεβλωθεί.
«Είναι μεγάλη πρόκληση για τη Ρόδο, το Δήμο της Ρόδου και τις ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών, ιστορικά σωματεία όπως η Δωδεκανησιακή Μέλισσα να βρίσκονται εδώ για να ακούσουν την πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου του Φύλακα Άγγελου που έχει να κάνει με τη προστασία των κακοποιημένων παιδιών. Ήταν μεγάλη μου χαρά να παρουσιάσω εδώ αυτή την πρόσκληση, καθώς η Ρόδος διαθέτει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, έχει παρεξηγηθεί και πρέπει να αποκατασταθεί και η ίδια αποκαθιστώντας τα κακοποιημένα παιδιά. Πρωτοβουλίες τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στη διάρκεια της εισαγγελικής διαδικασίας όσο και κατά την διάρκεια της ψυχολογικής και κοινωνικής προσαρμογής, είναι μελήματα που απαιτούν και την πρωτοβουλία των πολιτών και του Δήμου. Το ζήτημα παραμένει λοιπόν ανοιχτό, ας καλωσορίσουμε την πρόκληση και ας προχωρήσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Μοροπούλου.

error: Content is protected !!