Ατμοσφαιρική ρύπανση: Στην Αθήνα έδρασαν σε δευτερόλεπτα – Στον Βόλο σε… χρόνια!

mm 044311597479279 1024x683 1

Διερεύνηση της επίδρασης από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Αυγούστου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, ξεκινά αύριο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αττικής, που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

KEN 728X100

Με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή της για πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Επίσης θα εκπονηθεί σχέδιο δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων στην σωματιδιακή ύλη και στην αέρια φάση για τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριομένων διφαινυλίων (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOCs). Η δειγματοληψία θα διεξαχθεί σε τέσσερα σημεία περιμετρικά της εστίας – έως 15 χιλ. (Ιερά οδός, Αγ. Παρασκευή, Περιστέρι) και θα επαναληφθούν μετά 10ημέρου για να διαπιστωθεί η πιθανή διαφοροποίηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραγόντων. Τα δεδομένα θα συλλεχθούν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό αλλά και από μετεωρολογικούς αισθητήρες που θα εγκαταστήσει στην περιοχή το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Αυτά στην Αθήνα.

Στον Βόλο, που τα τελευταία χρόνια η πόλη ταλαιπωρείται από μία έντονη δυσοσμία πολλές ημέρες του χρόνου, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να δώσει μία απάντηση και ειδικά με τέτοια γρήγορα αντανακλαστικά.

Η μόνη Αρχή που ενδιαφέρθηκε ήταν η Περιφέρεια, αλλά η μελέτη που υποσχέθηκε του Α.Π.Θ. έπρεπε ήδη να μας είχε δώσει αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, πήρε παράταση για έναν χρόνο μετά!

error: Content is protected !!