ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε τη χρήση «υπερβολικής» βίας από τους αστυνομικούς στις ΗΠΑ εις βάρος του Τζέικομπ Μπλέικ

2919216
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 14:11

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εικόνες από τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ, ενός Αφροαμερικανού στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, φαίνεται να δείχνουν ότι ο αστυνομικός έκανε χρήση «υπερβολικής» βίας.

«Από τις διαθέσιμες εικόνες που έχουμε δει μέχρι στιγμής η αστυνομία φαίνεται να έκανε χρήση υπερβολικής βίας εναντίον του Τζέικομπ Μπλέικ» δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η χρήση βίας δεν φαίνεται να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

«Επίσης φαίνεται πολύ πιθανό η βία που ασκήθηκε εις βάρος του Μπλέικ να είχε μεροληπτικό χαρακτήρα» πρόσθεσε ο Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Αυτό το πραγματικά τραγικό περιστατικό τονίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη να αναληφθεί άμεση δράση για την εξάλειψη των δεσμών μεταξύ του συστημικού ρατσισμού και της διατήρησης της τάξης» επισήμανε.

Το περιστατικό με τον πισώπλατο πυροβολισμό του Μπλέικ από έναν λευκό αστυνομικό στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν προκάλεσε ταραχές στην πόλη, με έναν έφηβο να πυροβολεί και να σκοτώνει δύο διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού την Τρίτη το βράδυ.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό αυτό, ο Κόλβιλ σχολίασε ότι πρόκειται για ένα ατυχές παράδειγμα των «ανεπαρκών και χαλαρών» μέτρων για την οπλοκατοχή που ισχύουν στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκδώσει επανειλημμένα προειδοποιήσεις για την πρόληψη τέτοιων συμβάντων.

«Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο ένας 17χρονος να τρέχει στους δρόμους με ένα αυτόματο όπλο και να είναι σε θέση να πυροβολεί ανθρώπους σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση» πρόσθεσε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 14:19

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!