Αναδρομικά: Πώς και πότε θα δοθεί 1,4 δισ. σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020

Προς την εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των αναδρομικών προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά, ποιοι εξαιρούνται και γιατί. Όλα τα ποσά με παραδείγματα και πίνακες

KEN 728X100

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, αναδρομικά από 550 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ, έρχονται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι τα ποσά που προκύπτουν από τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να δοθούν εφάπαξ σε όλους το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Ήδη νομοθετείται η αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού κατά 1,4 δις. ευρώ, καθώς στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, περιέχεται ειδική διάταξη για την αύξηση των πιστώσεων του φετινού κρατικού προυπολογισμού προς την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εξής :

  • Κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην Δημοσίου
  • Κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων Δημοσίου

Αν και υπήρξαν σκέψεις να σπάσει το συνολικό ποσό των 1,4 δις. σε δυο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και της αγοράς, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο της εφάπαξ καταβολής όλου του ποσού προς τα τέλη Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ταυτόχρονα σε συνταξιούχους Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τον Δεκέμβριο, άλλωστε, πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται να δοθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, σε όλους όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. 

Στο μείζον θέμα που κρατά σε… αναμμένα κάρβουνα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους δεν αποκλείεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του «Thessaloniki Helexpo Forum», που αντικατέστησε την αναβληθείσα 85η ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων :

  • • 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
  • • 1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
  • • 1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
  • • 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Τα μεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δυο η περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δυο γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος από δήμοσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.) και υψηλοσυνταξιουχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και του Δημοσίου που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες όλο το προηγούμενο διάστημα τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Γιάννης Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης

Οι μερικώς κερδισμένοι συνταξιούχοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα λάβουν πίσω εφάπαξ τις αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες συντάξεις, για τους 11 μήνες που μεσολαβούν από τις 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαίου 2016 και ειδικότερα :

  • • τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ
  • • τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων  και επικουρικών αντίστοιχα.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση εμφανίστηκε εξαρχής αποφασισμένη να προχωρήσει σε ταυτόχρονη καταβολή των αναδρομικών του επίμαχου 11μηνου, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) σε συνταξιούχους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, χωρίς να αναμένει την αντίστοιχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξει ισονομία και οριζόντια λύση για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς μέχρι στιγμής έχει νομοθετηθεί μόνο η καταβολή των ποσών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η νομοθετική διάταξη του περασμένου Ιουλίου δίνει τα αναδρομικά του 11μηνου μόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες.

ika-dimosio-syntaxioyhoi.png

Εκτός των επιστροφών μένουν πάνω από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012. Επιστροφές αναδρομικών θα λάβουν τώρα οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Νομικοί κύκλοι προεξοφλούν νέο μπαράζ προσφυγών μέχρι το τέλος του έτους για τα χαμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών που βγήκαν εκτός επιστροφών, με αποτέλεσμα ο συνολικός λογαριασμός να πέσει από τα 3,9 δις. ευρώ στα 1,4 δις. ευρώ.

oaee-trapezes-syntaxioyhoi-anadromika.png
error: Content is protected !!