Παρατηρητήριο δυσοσμίας για τον Βόλο στο Facebook!

VOLOS FB DYSOSMIA
stergiou
fotou
728x110 3

Η δυσοσμία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Facebook. Πολλοί είναι οι Βολιώτες που καταγγέλλουν έντονη μυρωδιά από καμένο πλαστικό, σε σημείο που να κλείνουν τα παράθυρά τους παρά τις υψηλές θερμοκρασίες τώρα το καλοκαίρι.

728X100 3

Με αφορμή αυτές τις διάσπαρτες καταγγελίες, ο τέως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση με ανάρτησή του στο Facebook. Στόχος να καταγράφονται οι καταγγελίες με συγκεκριμένο τρόπο, σε μία ομάδα του Facebook ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα από τους ειδικούς και να εξαχθούν το συντομότερο δυνατό συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στο τέλος την εξάλειψη του φαινομένου.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σαχαρίδης, ο οποίος πρότεινε την καταχώρηση των καταγγελιών σε υπάρχουσα φόρμα για τον σκοπό αυτό.

Η πρόταση του Ματθαίου Δραμητινού:

«Δυσοσμία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου

Τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια στον Βόλο πλανάται μια δυσάρεστη οσμή αγνώστου προελεύσεως, κάτι σαν καμένο πλαστικό. Εκτιμούμε ότι το έχετε αισθανθεί όλοι. Αρκετά έχουν γραφθεί, έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες και ενέργειες η τάχα μου ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διάφορους υπευθύνους. Να υπενθυμίσω ότι τρέχει και μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την περιφέρεια.

Σκοπός αυτής της κίνησης δεν είναι πολιτικός η αντιπολιτευτικός, αλλά η επιστημονική παρατήρηση και στοιχεία που θα δίνονται επικουρικά στους υπευθύνους, στους επιστήμονες αλλά και στον τύπο, ώστε να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα και να συμβάλουμε με τις παρατηρήσεις των ενεργών πολιτών ώστε να βρεθεί η πηγή αλλά και να απαλλαχτούμε σαν πόλη από το φαινόμενο.

Θα δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο δυσοσμίας στο διαδίκτυο και στο FB όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν περιστατικά δυσοσμίας. Επειδή κατά καιρούς έχουν γραφεί και καταγγελθεί πολλά για την πηγή αλλά και για το υλικό που καίγεται καλό θα ήταν στις καταγγελίες να υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσουν να συσχετίσουν και να κατηγοριοποιηθούν. Προτείνουμε λοιπόν αυτά να είναι.

1. Ώρα έναρξης και λήξης της παρατήρησης. Ημερομηνία και ώρα ( 16/9 Από τις 3 μέχρι τις 6 το πρωί, από 15 έως τις 23 το βράδυ)

2. Περιοχή, κατά προτίμηση συνοικία η χωριό (Άνω Βόλος, Αγριά, Βόλος κέντρο, Φυτόκο .κλπ)

3. Κατεύθυνση ανέμου. ( Άπνοια, ελαφρύς Βοριάς, Δυνατός νοτιάς Δυτικός κλπ)

4. Κατηγοριοποίηση ισχύος δυσοσμίας σε 3 βαθμίδες ( ελαφρά, έντονη, αποπνικτική)

5. Τυχόν συμπτώματα σε εσάς η τους οικείους σας. (τσούξιμο μάτια, λαιμό, βήχας, συνάχι, δύσπνοια, πόνος στο στήθος κλπ)

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες όντας πιο υποκειμενικές, καλό θα ήταν να αναφερθούν χωρίς υπερβολές και τα όποια συμπτώματα σε σχέση με παλαιότερα (επιδείνωση δύσπνοιας, αλλεργιών, ρινίτιδας κλπ)

6. Πεδίο παρατηρήσεων, Σύντομα την γνώμη σας για το φαινόμενο που περιγράφετε.

Πολύ σημαντικό για να βοηθηθούμε στην ανάλυση των παρατηρήσεων σας καλό θα ήταν να είναι ΣΥΝΤΟΜΕΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΣ, ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΑΜΕ παρά πάνω, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ( όχι για παλαιότερα, η εδώ και δέκα μέρες), ΧΩΡΙΣ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ.

Εκτιμούμε ότι όλοι οι ενεργοί πολίτες σε αυτή την πόλη με εργαλείο το διαδίκτυο μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την δυσοσμία και εν γένει την ρύπανση στην περιοχή μας, τα οποία θα αποτελέσουν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στην πληροφορία αλλά στην άσκηση πίεσης εκεί που πρέπει γιατί απλά έχει να κάνει με την υγεία αλλά και την ζωή μας και των παιδιών μας.

Θα επιθυμούσαμε το κείμενο με τις πρώτες σκέψεις και προθέσεις μας να κοινοποιηθεί παντού και αφού επικοινωνήσουμε με όσους ενδιαφέρονται η έχουν κάποιες επί πλέον προτάσεις η απόψεις, να το συνδιαμορφώσουμε και να ανακοινώσουμε τον σύνδεσμο αρχικά στο face book, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία».

Το σχόλιο του καθηγητή Γιώργου Σαχαρίδη:

«Η ομάδα μας Green Your Air είναι διαθέσιμη να υποστηρίξει την πρόταση σου με τεχνική ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα γίνεται η καταχώρηση που προτείνεις».

error: Content is protected !!