ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο “Ιανός” βούλιαξε την Καρδίτσα

907 image


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, 16:19

KEN 4

Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός», που έχει πλήξει πολλές περιοχές στην επικράτεια, και κυρίως την Καρδίτσα, τη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία και την Εύβοια, και έχει αφήσει πίσω της νεκρούς, αγνοούμενους, καταστροφές και πολλά προβλήματα. 

Τις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας ήταν καταστροφική. Η πόλη της Καρδίτσας, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει το ένα μέτρο. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Ο φακός του Zougla.gr βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να καταγράψει την εικόνα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία αλλά και τις δύσκολες ώρες που περνούν οι κάτοικοι.

Ο «Ιανός» άφησε στο πέρασμά του μεγάλες καταστροφές σε κτήρια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ πλημμύρισαν χείμαρροι και δρόμοι άνοιξαν στη μέση. 

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες του απεσταλμένου της Ζούγκλας, μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», όλα τα καταστήματα, υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών έχουν πλημμυρίσει. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να βγάλουν τα εναπομείναντα νερά από τα καταστήματά τους, με ό,τι μέσο διαθέτουν.

 

 

Άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής Υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής στην Καρδίτσα

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις περιοχές της Καρδίτσας που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό».

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Νεκροί και αγνοούμενοι εξαιτίας της κακοκαιρίας

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας σήμερα, Σάββατο. Πρόκειται για έναν 63χρονο κτηνοτρόφο από το χωριό Μαγουλίτσα, ο οποίος αγνοείτο από χθες το μεσημέρι.

Τελικά βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του που τον αναζητούσε επίμονα, στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο χωριό Βασιλί των Σοφάδων που χτυπήθηκε αδυσώπητα από την κακοκαιρία, έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι της, όταν εισέβαλαν ορμητικά νερά από πλημμυρισμένους χειμάρρους και παραποτάμους του Ενιπέα.

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι και για άλλους αγνοούμενους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι.

Αργότερα, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της 40χρονης γυναίκας όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει εντοπιστεί η αγνοούμενη οδηγός του αυτοκινήτου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. 

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!