ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα απαιτείται δίπλωμα οδήγησης για τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα – Η διαφορά με τα ηλεκτρικά ποδήλατα

hlektrika motopodilata
stergiou
fotou
728x110 3

Αναγκαίες διευκρινίσεις, μετά την εμφάνιση παραπλανητικών διαφημίσεων που παρουσιάζουν ηλεκτρικά μοτοποδήλατα ως ηλεκτρικά ποδήλατα, δίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με ανακοίνωσή του.

728X100

Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα  που έχουν δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, χωρίς υποβοήθηση με πετάλι, είναι οχήματα που υπάγονται σε κανόνες κυκλοφορίας και απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου για την κυκλοφορία τους. 
Η κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων χωρίς συνοδευτικά έγγραφα και εξοπλισμό (έγκριση τύπου, άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου, κράνος), συνιστά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρεται: «Tα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υποβοηθούμενη ποδηλάτηση με ηλεκτροκινητήρα, η ισχύς του οποίου διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση. Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης.

Αντίθετα, τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα με ενσωματωμένα πεντάλ, χειρόγκαζο και διακόπτη, μπορούν να κινούνται αυτόνομα μέσω του ηλεκτροκινητήρα, χωρίς δηλαδή ο αναβάτης να κάνει πετάλι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ταχύτητά τους υπερβαίνει ακόμη και τα 25 χλμ την ώρα.

Στο νέο σχέδιο νόμου για τη Μικροκινητικότητα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα περιχαρακώσει περαιτέρω τη νόμιμη κυκλοφορία των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, με σκοπό την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ελέγχων από την Τροχαία».

error: Content is protected !!