Χατζηδάκης σε Μαραβέγια για τα αιολικά πάρκα: Δυνατότητα παρέμβασης από τους Δήμους

aioliko parko1 iefimerida
milonas 728x90 1
728x110 2

Πρόσθετες δυνατότητες παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες για την αδειοδότηση Αιολικών Πάρκων

Απάντηση του Κ. Χατζηδάκη στον βουλευτή Μαγνησίας Κων. Μαραβέγια

Μετά από αίτημα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνος Μαραβέγιας προχώρησε πρόσφατα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, θέτοντας το θέμα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην διαδικασία αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων.

Συγκεκριμένα με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη, ο κ. Μαραβέγιας ζήτησε την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαβούλευσης, έτσι ώστε οι Δήμοι να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα διατύπωσης προτάσεων σχετικά με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περιοχές αρμοδιότητας τους.

Σύμφωνα με τον κ.. Μαραβέγια,τα έργα ΑΠΕ μπορούν να δημιουργήσουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την ηπειρωτική Μαγνησία και τις Σποράδες,προσελκύοντας πολύτιμες επενδύσεις σε υποδομές, και παράλληλα να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία σε πολλές περιοχές του Νομού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δημιουργία νέων ευκαιριών για την τοπική οικονομία θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπάρχουσα τουριστική ανάπτυξη.

Απαντώντας στον κ.Μαραβέγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει πως οι Δήμοι έχουν ήδη την δυνατότητα παρέμβασης, τόσο πριν την αδειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ (με τη κοινοποίηση από τη ΡΑΕ σχετικού καταλόγου στους οικείους ΟΤΑ), όσο και μετά τη χορήγηση άδειας παραγωγής από την ΡΑΕ (κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου) και επομένως πριν την ενδεχόμενη χορήγηση τελικής άδειας λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Πέραν αυτών όμως, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει πως αναμένεται η έκδοση του νέου Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγών (σύμφωνα με το άρθρο 18 του νέου Νόμου 4685/2020) που θα ενισχύει την δυνατότητα των ΟΤΑ να συνδιαμορφώνουντους όρους αδειοδότησης έργων ΑΠΕ αρμοδιότητας τους, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, ο Κ.Μαραβέγιας τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη κανονιστική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ μπορεί να δώσει απάντηση στα αιτήματα αυξημένης συμμετοχής των ΟΤΑ στη λήψη αποφάσεων, πριν την τελική αδειοδότηση έργων ΑΠΕ που τους αφορούν.

error: Content is protected !!