ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αργυρώ Κουκουσέλη: Φροντίδα ηλικιωμένου σκύλου

120843883 3586433231409054 751647949678764961 n
milonas 728x90 1
728x110 2

Γράφει η κτηνίατρος Αργυρώ Κουκουσέλη

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που επηρεάζει την υγεία του σκύλου και τον καθιστά πιο ευαίσθητο σε ασθένειες.

Παρόλο που πρόκειται για μια αναπόφευκτη διαδικασία υπάρχουν πράγματα που ο κηδεμόνας του σκύλου μπορεί να κάνει για να την επιβραδύνει.

Πότε όμως θεωρείται πως αρχίζει η γήρανση στο σκύλο?

Αυτό είναι στενά συνυφασμένο  με το μέγεθός του, δηλαδή τα μικρόσωμα σκυλάκια έως 10 κιλά  περίπου στα 12 έτη

στα μεσαίου μεγέθους από 10 έως 25 κιλά στα 10 με 12 έτη 

ενώ στα μεγαλόσωμα /γιγαντόσωμα ακόμα νωρίτερα στα 8 με 10 έτη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΩΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΓΕΡΝΑΕΙ?

1.Αλλαγές στην σωματική δραστηριότητα όπως να κινείται πιο αργά, έλλειψη αντοχής, διστακτικότητα να ανέβει ή να κατέβει κάποιο ύψος, το να μην έρχεται όταν τον φωνάζουμε ή να δυσκολεύεται να σηκωθεί, μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα των αρθρώσεων ή της καρδίας.

2.Αύξηση του σωματικού βάρους λόγω μειωμένης δραστηριότητας,  μείωσης του μεταβολικού ρυθμού και ενδοκρινολογικών παθήσεων.

3.Θολώνουν τα μάτια του, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε καταρράκτη .

4.Ουρεί περισσότερο, λερώνει μέσα στο σπίτι  και πίνει πιο πολύ νερό από ότι συνήθως .

5. Αλλάζει το χρώμα του τριχώματος, βγάζει ελιές ή εξογκώματα ή αποκτά ξηροδερμία

6.Η δυσοσμία του στόματος και η αποφυγή σκληρών τροφών είναι χαρακτηριστικό σημάδι της γήρανσης και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα

Πως μπορώ να βοηθήσω το σκύλο μου να έχει καλά γεράματα?

Η παρατηρητικότητα του κηδεμόνα η καλή συνεργασία με τον κτηνίατρο και η συμμόρφωση με τις οδηγίες του είναι το κλειδί για την ευζωία του σκύλου!

Καλό είναι οι προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις,  η γενική εξέταση ούρων και η κλινική εξέταση του σκύλου μας να γίνεται κάθε έξι μήνες όταν αυτός φτάσει στις προαναφερθείσες ηλικίες.

Έτσι δημιουργούμε μια βάση δεδομένων που αφορά το σκύλο μας που θα αφορά την διακύμανση των τιμών του και έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε σε πρώιμο στάδιο .

 Τέλος, η κατάλληλη διατροφή σε κάθε στάδιο της ζωής του σκύλου μας, οι εμβολιασμοί και οι πρόληψη προσβολής του σκύλου από παράσιτα, η στείρωση αλλά και οι ατομικές ευαισθησίες κάθε σκύλου είναι σιγουρά παράγοντες που θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του στην περίοδο του γήρατος.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ώστε να φροντίσετε τον ηλικιωμένο σκύλο σας όπως θα θέλατε να φροντίσουν εσάς!

error: Content is protected !!