ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λεωνίδας Καλαθάς. Προτάσεις εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας στα θέματα φυσικού αερίου

gas

Μετά από χρόνια παρουσίας του φυσικού αερίου στην ζωή μας ήρθε η ώρα να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις, διευκρινήσεις αλλά και παρατηρήσεις.
Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση περί της ανταγωνιστικότητας των αέριων καυσίμων τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και περιβαντολογικο .
Αν αναλογιστούμε πως οι εναλλακτικές πετρέλαιο, ξύλο, πέλετ που έχουμε αυτή την στιγμή από άποψη ρύπων, αποθήκευσης, παραγωγής και προμήθειας ανήκουν σε έναν προηγούμενο αιώνα.
Οικονομικά μιλώντας, με την υπάρχουσα τεχνολογία λέβητων αερίου (φυσικό αέριο, υγραέριο) με μια απλή σύγκριση καταλαβαίνει κάνεις πως δεν υπάρχει εύκολα άλλη λύση. Ακόμα και αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από 70 λεπτά πάλι πρέπει να θεωρείται ακριβότερο λόγο ποσοτικής κατανάλωσης. Όσο για τα στερεά καύσιμα μόνο και μόνο η χειρονακτική εργασία και ο κόπος τα συνιστούν δύσχρηστα, όσο οικονομικά και αν είναι, που δεν είναι.
Πέραν του οικονομικού και των συγκρίσεων διαπιστώνουμε ευχαρίστα πως με τα χρόνια έχει αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να αποφεύγονται λάθη και ατυχήματα. Όποιο περιστατικό και αν έχει συμβεί κατά την εικοσαετία είναι στατιστικά κάτω του 1% και οι λεπτομέρειες απλά θα κουράσουν τον αναγνώστη.
Οι κανονισμοί και οι τεχνικές οδηγίες αν και απαρχαιωμένες έδωσαν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να μην έχουν υπάρξει ατυχήματα και σοβαρές κακοτεχνίες. Φυσικά και οι εντατικοί έλεγχοι αρμόδιων ελεγκτών βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό.
Μετά λύπης όμως διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει διάθεση για ανανέωση και εκσυγχρονισμό με βάση την σημερινή τεχνολογία. Αποτέλεσμα η ασυμβατότητα όποιας νομοθεσίας με την σημερινή πραγματικότητα. Εγκυμονώντας έτσι σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων στο μέλλον .
Επειδή όλοι στο χώρο έχουμε κάνει τις διαπιστώσεις μας με τα χρόνια είναι καιρός να ακούσουμε τους αρμοδίους τεχνικούς και μηχανικούς ώστε να εκσυγχρονίσουμε την νομοθεσία και τον τρόπο εφαρμογής κάποιων πραγμάτων.
Επιγραμματικά σε μια τέτοια ανανέωση των κανονισμών θα μπορούσαμε να διορθώσουμε
Την νομοθεσία που διέπει τους λέβητες αερίου, την καταλληλότητα αυτών ως προς την θέση τοποθέτησης τους, το 90% των λεβήτων αερίου δεν φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας για εξωτερική χρήση, μπαλκόνια και έκθεση στο περιβάλλον, πρέπει να σταματήσει αυτή η άναρχη χρήση τους χωρίς έλεγχο. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο κατασκευαστής δεν το φτιάχνει με αυτές τις προδιαγραφές .
Επιφυλάσσομαι στο άμεσο μέλλον με μια αναλυτική δημοσίευση επί του θέματος καθώς η ενημέρωση του καταναλωτή είναι επιτακτική.
Τους κανονισμούς περί δικτύων και τον τρόπο κατασκευής τους από πλευράς υλικών αλλά και εφαρμογής αυτών. Για να είμαστε δίκαιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν λειτουργήσει άψογα κάτω από αντίξοες συνθήκες και τους ανήκουν εύσημα με βάση και τον ελλιπή κανονισμό που πρέπει να ακολουθήσουν. Δεν είναι όμως δυνατόν να κλείνουμε τα ματιά μας σε νέες τεχνολογίες, τεχνικές και υλικά επειδή δεν προφταίνει η γραφειοκρατία να συμβαδίσει.
Τον διαχωρισμό ευθύνης , τομέων ευθύνης μάλλον τεχνικών, μηχανικών, εγκαταστατών, ελεγκτών, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες , ασάφειες και τελικά καθυστερήσεις περάτωσης εγκαταστάσεων που ταλαιπωρούν τον καταναλωτή.
Την απλοποίηση των διαδικασιών για την αεριοδότηση μιας εγκατάστασης, την κατασκευή, την σύνδεση στο δίκτυο πόλης. Κύρια την απλοποίηση και επιτάχυνση όλου του συστήματος από την αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι και την τελική παράδοση. Μοιάζει λίγο δυστυχώς με τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ του 1960.
Τέλος απαραίτητη κρίνεται η εξής διευκρίνηση. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κριτική της εργασίας κανενός, του τρόπου λειτουργιάς φορέων η υπόδειξη λαθών και παρατυπιών. Περισσότερο μια απλή αναφορά της πραγματικότητας.

error: Content is protected !!