ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας σήμερα: Σεβασμός στους εκατοντάδες χιλιάδες ρευματοπαθείς

pgnl 1

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, ο Διευθυντής, το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό και το ερευνητικό προσωπικό της Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το Εργαστήριο της Κλινικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  (Διευθυντής κ. Δημήτριος Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων) τονίζει τα παρακάτω:

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

  1. Δηλώνουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε την αδιάκοπη, εργώδη και επίμονη προσπάθεια μας με στοχευμένα έργα, στόχους και παραδοτέα που αφορούν στην κλινική και κλινικοεργαστηριακή αντιμετώπιση ασθενών με αρθρίτιδες κάθε μορφής και την μεταφραστική έρευνα για την ανεύρεση και βελτιστοποίηση θεραπειών και της ποιότητας της ζωής συνανθρώπων μας που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα.

Συγκεκριμένα:

  1. Η Κλινική με στοχευμένες, πρόσφατες ενέργειες της ανακαίνισε τον χώρο ημερήσιας νοσηλείας στον οποίο λαμβάνουν τις ενδοφλέβιες θεραπείες τους οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητικήσπονδυλοδισκίτιδα και άλλα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Πέντεολοκαίνουργιες, αναπαυτικές πολυθρόνες και τέσσερα κρεβάτια κάνουν πολύ πιο αναπαυτική την πολύωρη νοσηλεία των ασθενών.
  2. Στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής λειτουργεί από τον Οκτώβριο Εξειδικευμένο Ιατρείο Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (κάθε Τετάρτη) και Ιατρεία Ψωριασικής Αρθρίτιδας και Σπονδυλαρθροπαθειών (κάθε Τρίτη). Παράλληλα λειτουργούν καθημερινά και αδιαλείπτως (και τους καλοκαιρινούς μήνες) έξι Εξειδικευμένα Ιατρεία άλλων ρευματικών νοσημάτων ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και Ιατρείο Οστεοπόρωσης Ρευματικών Παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τα προφυλακτικά μέτρα κατά της πανδημίας, τα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής εξυπηρετούν 10.000 περιστατικά από την Κεντρική Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα (αριθμός ρεκόρ για Ρευματολογική κλινική στην Νοτιοανατολική Ευρώπη)
  3. Σε ερευνητικό επίπεδο, 15 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές, απόφοιτοι ιατρικών και βιοιατρικών επιστημών επιτελούν στοχευμένη έρευνα στην παθογένεια των ρευματικών παθήσεων και την επίδραση νέων θεραπειών. Η έρευνα χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης και δωρεές ασθενών. Αποτελέσματα της πολυδιάστατης ερευνητικής προσπάθειας δημοσιεύτηκαν στα πιο έγκριτα ρευματολογικά και ανοσολογικά περιοδικά και έγιναν αποδεκτά με ιδιαίτερη ανταπόκριση από την ιατρική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο.
  1. ¨Όσον αφορά στα προβλήματα των ρευματοπαθών εν μέσω πανδημίας, δηλώνουμε απερίφραστα την αμέριστη υποστήριξη στα πάγια αιτήματά τους:
  2. Την αναγνώριση από τους θεσμικούς φορείς των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  3. Την υποστήριξή τους σε θέματα που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας παροχής ιατρικών υπηρεσιών και την προφύλαξή τους από την έκθεσή τους στον κοροναιό (πχ χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, εξ αποστάσεως εργασία, ευκολία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασθενών απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα και υγειονομικές μονάδες ή ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους, την κάλυψη κόστους μετακινήσεων προς/από νοσοκομειακά ιδρύματα, χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων από εκπαιδευμένο προσωπικό κέντρων υγείας κα), πολλές από τις οποίες αν διασφαλιστούν μπορούν να εξοικονομήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον δημοσιοοικονομικό προϋπολογισμό.
  4. Την συνεχή, αέναη και ολοκληρωμένη υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα που αφορούν στην ψυχολογική τους κατάσταση και την καταπολέμηση του αυξανόμενου άγχους, καταθλιπτικής συνδρομής, φόβου, ανασφάλειας και του αισθήματος απομόνωσης.

Το προσωπικό της Κλινικής με υπευθυνότητα και ζήλο, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζει με αυταπάρνηση και προσωπικές θυσίες να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δοκιμαζόμενο ρευματοπαθή και την οικογενειά τους και αντιλαμβάνεται τις αγωνίες του για δίκαια μεταχείριση από τους ιθύνοντες  και τους υγειονομικούς φορείς.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!