Σε κατάσταση ανάγκης 9 πόλεις της Γαλλίας

78 image


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 21:30

KEN 4

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, εν μέσω του δεύτερου κύματος του Covid-19.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά την οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι τους μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. για την περιοχή του Παρισιού, καθώς και τις πόλεις Ρουέν, Λιλ, Σαίντ Ετιέν, Λυών, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ, Μασσαλία και Τουλούζη. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, είπε.Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.

Απευθυνόμενος στο έθνος της Γαλλίας για να ανακοινώσει τους νέους περιορισμούς, ο Μακρόν είπε ότι η πανδημία είναι «ανησυχητική», αλλά ότι «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης». Αν και ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη τη Γαλλία, ένα δεύτερο εθνικό lockdown θα ήταν δυσανάλογο, είπε.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας ήταν κάτω από ένα επίπεδο πίεσης που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα και ότι η εξάπλωση του ιού πρέπει να επιβραδυνθεί.

Είπε ότι ο στόχος ήταν να περιοριστεί η εξάπλωση και να προστατευτούν οι πολίτες, προσθέτοντας:

«Πρέπει να φτάσουμε από 20.000 περιπτώσεις ανά ημέρα σε 2.000 ή 3.000».

Πρόστιμο στους παραβάτες

Ο Μακρόν είπε ότι όποιος βγαίνει κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα πρέπει να έχει έναν καλό λόγο, και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πηγαίνει σε εστιατόρια ή να επισκέπτεται φίλους μετά τις 21:00.

Όποιος παραβιάζει τους κανόνες της απαγόρευσης θα δέχεται πρόστιμο 135 ευρώ, είπε ο πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις δημόσιες συγκοινωνίες και ούτε ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ περιοχών της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.

Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037.

Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!