Έκκληση για τη συγκέντρωση 87 εκατομμυρίων δολαρίων για τη νέα σχολική χρονιά

2945316
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Oι χρηματοδοτικές ανάγκες των σχολείων της Υεμένης, όπου επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές, ανέρχονται σε 87 εκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του έτους, δήλωσε ο Τεντ Σεμπάν, διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, δίναμε μπόνους στους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να ζουν» εξήγησε ο Σεμπάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Unicef και άλλες διεθνείς οργανώσεις, όπως η Unesco, έχουν απευθύνει «έκκληση σε δωρητές φέτος ώστε να στηρίξουν την παροχή των μπόνους αυτών» και άλλα έξοδα για τη σχολική εκπαίδευση στην Υεμένη. Αυτή τη στιγμή λείπουν 87 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των αναγκών ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την οργάνωσή του.

Από το 2015 ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας όπως και την πρωτεύουσα Σανάα.

«Η Υεμένη είναι η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση σήμερα» τόνισε ο Σεμπάν υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό συμβάλλει “ένας συνδυασμός παραγόντων”, όπως η αστάθεια, η οικονομία του πολέμου και οι ελλιπείς υποδομές.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της Unicef, «τέσσερα στα πέντε παιδιά στην Υεμένη έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Χωρίς αυτή, κινδυνεύουν από υποσιτισμό, ασθένειες και θάνατο».

Εξάλλου εκτίμησε σε περίπου 2.000 τα σχολεία που «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν» λόγω των συγκρούσεων, είτε επειδή έχουν υποστεί ζημιές είτε επειδή χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

Λόγω της κατάστασης αυτής, περίπου 2 εκατομμύρια μαθητές δεν θα πάνε σχολείο στην Υεμένη, ενώ 5,8 εκατομμύρια άλλοι έχουν ακόμη πρόσβαση στο σχολείο.

Επιπλέον, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η επιστροφή στα σχολεία «φέτος θα είναι μια χρονιά μεικτής εκπαίδευσης, διότι τα παιδιά θα είναι κάποιες ημέρες στο σχολείο και κάποιες στο σπίτι τους» προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, διαβεβαίωσε ο Σεμπάν.

Στην Υεμένη, εκτός από τις δράσεις της υπέρ της εκπαίδευσης, η Unicef στηρίζει ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για 2,4 εκατομμύρια οικογένειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

KEN

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!