ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΝΛ: Συνάντηση με Σύλλογο Γιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

thumbnail IMG 20201014 193011 eknl
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΛ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ειδικότερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και διαψεύδουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία μαζί και με άλλους καλοθελητές προσπαθούν νυχθημερόν να μας πείσουν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα πανδημίας που είναι προ των πυλών. Δείχνουν πως οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης της πανδημίας.

Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μας είναι οριακή, με αποτέλεσμα να γκρεμίζεται το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης, ετοιμότητας και πλήρους λειτουργίας» του ΕΣΥ. Η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων (η οποία έχει 16 κρεβάτια στους θαλάμους αρνητικής πίεσης) παρουσιάζει πληρότητα 100% τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα οι κλίνες ΜΕΘ που διατείνονται για για τον Covid 19  είναι 6 (αντί για 14 που υπόσχονταν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες)  και αυτή την στιγμή δεν έχει κανένα κενό. Άλλοι 4 ασθενείς νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον 4ο όροφο του κτιρίου .  Για να εξασφαλιστεί χώρος «κλείσανε» κλινικές όπως η Οφθαλμολογική και η Δερματολογική. Συνολικά στην περιοχή της Θεσσαλίας οι κλίνες ΜΕΘ είναι 12, δηλαδή εκτός από τις 6 του ΠΠΝΛ είναι άλλες 6 που διατίθενται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας κι από τις οποίες οι 3 έχουν ήδη καλυφθεί. Που σημαίνει πως για όλη την Θεσσαλία αυτή την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες  μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19.

Την ίδια ώρα στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 109 κενά γιατρών, 104 κενά στην ιατρική υπηρεσία – πλην ιατρών, 55 στη διοικητική – οικονομική, 120 στη νοσηλευτική και 13 στην τεχνική. Συγχρόνως υπάρχουν 18 τεχνολόγοι ενώ χρειάζονται 22 και εξυπηρετούν στην πλειοψηφία τους ασθενείς με Covid 19, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι διαρκείς ανάγκες που προκύπτουν για όλους τους υπόλοιπους ασθενείς .

Στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν ήδη 58 διαγνωσμένα κρούσματα με Covid 19 τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την διαχείριση αυτών  των κρουσμάτων αφού σε επίπεδο  Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας(Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) υπάρχει έλλειψη αναγκαίου προσωπικού και μέτρων αυξημένης προστασίας.  Δηλαδή ουσιαστικά κανένας δεν επιβλέπει συστηματικά, σταθερά την πορεία τους.Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να πρέπει να «αυτοεξετάζονται» και να βγάζουν μόνοι τους το πόρισμα για το πώς εξελίσσεται το νόσημα τους ή στην καλύτερη περίπτωση με τηλεφωνική επικοινωνία με τους γιατρούς των νοσοκομείων .

Το ΕΚΝΛ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης μας, τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής  και της χώρας μας. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπισή της. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και τους φορείς του να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και να απαιτήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής μας όπως:

 • Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
 • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
 • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
 • Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
 • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
 • Να γίνει αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2
 • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας
 • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
 • Αν για οποιονδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.
 • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

 

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!