Ιδού οι αποδείξεις: 178 ημέρες τον χρόνο ο Βόλος έχει ρύπανση – Ποιους δείχνει η έρευνα του Π.Θ.

121524721 3756579141021675 1334873313096612382 n
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το δεύτερο μέρος της έρευνα που διεξήγαγαν τον τελευταίο χρόνο παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σαχαρίδης και Κώστας Γουργουλιάνης.

KENT728X100

Σύμφωνα με αυτά στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παρατηρούνται υπερβάσεις έως και 200% στα μικροσωματίδια PM2,5, σε σύγκριση με τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Από την 1η Μαρτίου 2019 έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2020 ο μέσος όρος των PM2,5 ανήλθε σε 30.03 μg/m³, με το ετήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ανέρχεται στα 10.00 μg/m³ και με βάση την Ελληνική Νομοθεσία 25.00 μg/m³.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα 178 ημέρες τον χρόνο σημειώνονται υπερβάσεις των μικροσωματιδίων που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Δηλαδή περίπου τις μισές ημέρες του χρόνου, (48,68%) σημειώνονται επεισόδια ρύπανσης.

Ειδικότερα, η άνοιξη και ο χειμώνας είναι οι εποχές που η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο χτυπάει “κόκκινο”.

Χειρότερος μήνας της έρευνας αποδείχθηκε ο Ιανουάριος του 2020 με 29 ημέρες υπέρβασης των ανώτατων ορίων των PM2,5, αλλά και ο Μάρτιος με 27 ημέρες!

Πηγές ρύπανσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κ.κ. Γουργουλιάνης και Σαχαρίδης τρεις είναι οι πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας στον Βόλο. Πρόκειται για τη βιομηχανική δραστηριότητα, την κίνηση των αυτοκινήτων και τη θέρμανση των κτιρίων. Και οι τρεις παράγοντες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα στα ποσοστά που ευθύνονται.

Δράσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση

Οι δύο καθηγητές, στο πλαίσιο των “Ημερών Πνευμονολογίας” που διεξάγονται στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου επισήμαναν και τις βελτιωτικές δράσεις που πρότειναν για την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Ειδικότερα:

  1. Εγκατάσταση μετρητών PM2,5 στη Βιομηχανική περιοχή του Βόλου για επιμερισμό των πηγών της ρύπανσης.
  2. Δενδροφύτευση στις Βιομηχανικές Περιοχές.
  3. Ρύθμιση φωτεινών σηματοδοτών για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  4. Εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακών πινακίδων για την ποιότητα του αέρα.
  5. Εφαρμογή νέων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο.
  6. Εκσυγχρονισμός των Αστικών Συγκοινωνιών με επανασχεδιασμό του δικτύου, ανάπτυξη συστήματος τηλεματικής, ηλεκτρονικού εισιτηρίου και άλλων λειτουργιών.
  7. Εγκατάσταση δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης σε Αγριά, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο.

Να σημειωθεί οτι ο κ. Σαχαρίδης τόνισε οτι τρεις φορείς δεν ήταν συνεργάσιμοι και απέρριψαν τις προτάσεις των επιστημόνων για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρόκειται για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και τη Χαλυβουργία.

error: Content is protected !!