Χειμερινή άθληση

Στιγμιότυπο 2020 10 21 2.20.35 μμ
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Αν σας αρέσουν τα σπορ και αναζητάτε μία αφορμή για να αθληθείτε, έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς τώρα που ψυχραίνει ο καιρός και η παραλία δεν είναι το ίδιο ελκυστική.

KENT728X100

Σκι

Εννοείται πως όταν μιλάμε για χειμώνα και σπορ το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο σκι. Η χώρα μας μπορεί να έχει χιλιάδες παραλίες αλλά έχει επίσης και πολλά βουνά τα οποία τον χειμώνα σκεπάζονται από το χιόνι. Μας πήρε εκατό χρόνια για να αξιοποιήσουμε το άθλημα και για να λειτουργήσουν πάνω από είκοσι χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο αν και μείναμε λίγο πίσω τις τελευταίες δεκαετίες όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι μας επισκέπτονται για αυτόν τον λόγο. Μήπως είναι καιρός να το δοκιμάσετε και εσείς; Εκτός αν σας αρέσει να βλέπετε και να παίζετε πιο δημοφιλή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και να είστε τόσο καλοί ώστε να παίζετε και στοιχημα live στην NetBet, την καλύτερη πλατφόρμα για στοίχημα στον αθλητισμό. Θα ανακαλύψετε όλους τους αγώνες και θα δείτε live τα αποτελέσματα.

Rafting

Το rafting είναι ένα άθλημα για τους λάτρεις της περιπέτειας. Δεν βάζετε απλώς τα αθλητικά σας παπούτσια και φύγατε. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός όπως γιλέκο και κράνος καθώς επίσης και γυαλιά ηλίου, καπέλο, παγούρι, μπόλικα σνακ, σακίδιο, αδιάβροχο και να έχετε και  οπωσδήποτε μία αλλαξιά ρούχα. Τα μέρη που θα βρεθείτε είναι σχεδόν «απάτητα» μιας η προσέγγιση τους είναι πάρα πολύ δύσκολη με άλλο τρόπο.  Τα ελληνικά ποτάμια δεν θα είναι πια για εσάς απλά ονόματα στην γεωγραφία αφού θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κατάβαση όταν θα είναι φουσκωμένα τα νερά από τις  πολλές βροχές. Οπωσδήποτε θα πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση μιας και είναι απαιτητική άσκηση και έχει και διάρκεια τριών – τεσσάρων ωρών. Καλό είναι να μην προσπαθήσετε να πάτε μόνοι σας με την παρέα σας αλλά να έχετε μαζί σας και έναν επαγγελματία για κάθε ενδεχόμενο.

Πεζοπορία

Η πεζοπορία είναι πολύ ιδανική για όσους αγαπάνε το περπάτημα στην φύση και δεν είναι ένα απλό περπάτημα όπως το έχουν αρκετοί στο μυαλό τους. Για να λέτε πως κάνετε πεζοπορία πρέπει να διανύσετε πάνω από 5 χιλιόμετρα και το άθλημα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Απλή 

Ονομάζεται απλή όταν περπατήσετε μέχρι είκοσι χιλιόμετρα σε απλές διαδρομές με ταχύτητα μέχρι 5 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν χρειάζεται να έχετε ούτε ιδιαίτερη φυσική κατάσταση ούτε εξοπλισμό. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά σηματοδοτημένες διαδρομές για να εξερευνήσετε καθώς η χώρα μας είναι γεμάτη μονοπάτια επειδή άργησαν να κατασκευαστούν δρόμοι. Πολλοί φορείς αξιοποίησαν αυτήν την κληρονομιά και δημιούργησαν ένα μεγάλο δίκτυο. 

Ορεινή

Η διαφορά της με την απλή είναι στο υψόμετρο το οποίο φτάνει τα 600 μέτρα και η φυσική σας κατάσταση χρειάζεται να είναι ένα επίπεδο πιο πάνω. Επίσης λόγω ενδεχομένης δυσκολίας πρέπει να έχετε τα κατάλληλα εφόδια και τον εξοπλισμό. Η διάρκεια ξεκινάει από τρεις ώρες και μπορεί να φτάσει και τις δέκα για να καλύψετε μία απόσταση από δέκα έως είκοσι χιλιόμετρα.

Ορειβασία

Συνήθως σκοπός της ορειβασίας είναι η κατάκτηση μίας κορυφής. Το υψόμετρο είναι πάνω από 600 μέτρα και η διάβαση έχει αρκετές δυσκολίες οπότε καλό είναι αν είστε αρχάριος να έχετε μαζί σας κάποιον επαγγελματία.  Η ορειβασία δεν είναι ίδια με την αναρρίχηση καθώς με την αναρρίχηση ή αλπινισμός ( όπως ονομάζεται τον χειμώνα) χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και γίνεται από την απόκρημνη μεριά του βουνού.

Ορεινή ποδηλασία

Ναι, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο και το χειμώνα. Αν είστε λάτρης του είδους δεν χρειάζεται να κρύβεται το ποδήλατο σας μόλις πιάσουν τα κρύα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να έχετε τα σωστά ρούχα πχ γάντια, ισοθερμικά ρούχα και να κάνετε σωστή διαχείριση του χρόνου σας μιας και η μέρα είναι πολύ μικρότερη. Αν σας πιάσει το σκοτάδι φροντίστε να έχετε δυνατά φώτα και όπως πάντα τα κατάλληλα ρούχα για να σας βλέπουν οι οδηγοί. Το χειμωνιάτικο τοπίο θα σας αποζημιώσει και θα είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Πολλές φορές στην πόλη δεν βλέπουμε τις εποχές οπότε με το που βγείτε στην φύση θα δείτε την διαφορά. Αν κάνετε ορεινή ποδηλασία και καταφέρετε να περάσετε μέσα από λάσπες και χώματα τότε το άθλημα το καλοκαίρι θα σας φαίνεται απλό παιχνιδάκι. 

Ιππασία

Το άθλημα της ιππασίας έχει αρχαίες ρίζες αλλά ήρθε στην χώρα μας μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Μπορείτε είτε να κάνετε μία φορά σε κάποιο κέντρο, υπάρχουν αρκετά στην χώρα μας,  ή να ενταχθείτε κανονικά σε ένα πρόγραμμα και να δοκιμάστε ιππική δεξιοτεχνία, ή υπερπήδηση εμποδίων ή ιππική αντοχή, η οποία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον ιππόδρομο. Πλέον έχει αναγνωριστεί και η θεραπευτική αξία της ιππασίας και γίνονται ειδικές συνεδρίες είτε σε ψυχολογικό είτε σε κινητικό επίπεδο καθώς ακόμα και ο Ιπποκράτης είπε πως η ιππασία σε καθαρό αέρα ενισχύει τους μυς του σώματος και τους κρατά σε καλή κατάσταση. Τα άλογα συνεργάζονται με τους ανθρώπους γιατί είναι από τους πιο πιστούς του φίλους εδώ και χιλιάδες χρόνια και κάνοντας ιππασία τους τονώνετε και τη φυσική τους κατάσταση. 

Το σίγουρο είναι πως όποιο άθλημα και να διαλέξετε θα σας κάνει σίγουρα καλό μιας και η άθληση μας κάνει καλό σε όλα τα επίπεδα. 

error: Content is protected !!