ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ροδόπη: Ταξιδεύουμε στο παρθένο Δάσος της Χαϊντούς και μένουμε σε ξύλινα σπιτάκια – Μοναδική εμπειρία!

xaintou dasos pezoporoi kentriki1 1068x601 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το παρθένο δάσος της Χαϊντούς στην Ροδόπη είναι ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης και η καλύτερη εποχή για να το γνωρίσουμε εκ των έσω είναι τώρα το φθινόπωρο.

KEN
παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη πανοραμική

Το δάσος της Χαϊντούς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και έχει έκταση 180 στρέμματα, ενώ οι εικόνες που θα συναντήσει κάποιος εδώ περιλαμβάνουν ποτάμια, εντυπωσιακή χλωρίδα και σπάνια πανίδα. Η πιο κατάλληλη εποχή για να περιπλανηθείτε στα μυστικά της Χαϊντού είναι το φθινόπωρο.

Μέσα στο δάσος ευδοκιμούν 3.130 είδη φυτών, ενώ εκεί ζει και το κόκκινο ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο της χώρας μας, αλλά και αρκούδες, ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι και πολλά σπάνια πτηνά.

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη κορμοί δέντρων

Πώς θα φτάσετε

Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μέσω του Λειβαδίτη Σταυρούπολης είτε μέσω του Δασικού χωριού Ερύμανθου. Το δίκτυο είναι κατατοπιστικότατο καθώς λειτουργούν σημάδια-σταθμοί σε πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Η πεζοπορία στα καλύτερά της…

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη πράσινα δέντρα

Κάπου ανάμεσα στη διαδρομή Δράμας – Ξάνθης, θα στρίψετε για το χωριό Καρυόφυτο. Από εκεί θα φτάσετε στο ορεινό χωριό του Λειβαδίτη, στα 1.300μ. υψόμετρο, και σε 10 χιλιόμετρα από εκεί θα συναντήσετε στο δασικό χωριό του Ερυμάνθου.

Με αφετηρία της διαδρομής το δασικό χωριό του Ερύμανθου, σας περιμένουν μοναδικά δάση οξιάς και ερυθρελάτης αλλά και ένας απίστευτος βοτανικός κήπος από λογής υπέροχα πρέμνα, κέδρα, αγριομολόχες και κρίνα.

Μοναδικές φυσικές ομορφιές

Μια στάση στον Καταρράκτη του Λειβαδίτη επιβάλλεται, αφού είναι ένας από τους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας.

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη καταρράκτης Λειβαδίτη

Έχει αρκετό περπάτημα αλλά το τοπίο που θα αντικρύσετε αξίζει τον κόπο. Είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και εάν ο καιρός το επιτρέπει (συνήθως άνοιξη και καλοκαίρι) μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στα παγωμένα νερά του.

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη καταρράκτης Λειβαδίτη παγωμένος

Επόμενη στάση στο Διατηρητέο Μνημείο της φύσης. Έχει ονομαστεί έτσι, γιατί αποτελείται από αδιατάρακτες συστάδες οξιάς. Με λίγα λόγια είναι μια προστατευόμενη περιοχή, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη καταρράκτης Λειβαδίτη πράσινο τοπίο

Ένα πλούσιο δάσος με πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες και υπεραιωνόβιες οξιές που φτάνουν μέχρι και 30 μέτρα σε ύψος δεσπόζει μπροστά στα μάτια σας. Κια αν θέλετε να ακούσετε το θρόισμα των φύλλων στα δάση του κόσμου, μπορείτε να το κάνετε!

Διαμονή στο Δασικό Χωριό

Μάλιστα, φτάνοντας στα 1.827 μέτρα υψόμετρο, στην κορυφή του Γυφτόκαστρου, η θέα είναι μοναδική. Και φυσικά θα μείνετε -πού αλλού;- στο Δασικό Χωριό, που αποτελείται από δώδεκα ξύλινα σπιτάκια με δυνατότητα φιλοξενίας 4 έως 6 ατόμων το καθένα.

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη Δασικό Χωριό πανοραμική

Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά τον σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει έναν χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το ευρύ κοινό.

παρθένο δάσος Χαϊντούς Ροδόπη Δασικό Χωριό σπιτάκια

Πηγή: travelstyle

error: Content is protected !!