Αυτοί είναι οι 5 Βολιώτες Μητροπολίτες στην Εκκλησία της Ελλάδας

Στιγμιότυπο 2020 11 01 11.33.02 πμ

Η περίοδος Χριστόδουλου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών άφησε το στίγμα της στην Εκκλησία της Ελλάδας, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

KEN 728X100

Ο μακαριστός Χριστόδουλος άφησε όμως και μία κληρονομιά, αφού έχρισε μητροπολίτες αρκετούς στενούς του συνεργάτες από τον Βόλο, οι οποίοι παραμένουν έως σήμερα στις θέσεις τους.

Παράλληλα, και νεότεροι ιεράρχες από τη Μαγνησία ακολουθούν καριέρα στα ανώτατα κλιμάκια της Ιεραρχίας.

Οι Βολιώτες Μητροπολίτες αποτελούν μία μεγάλη μερίδα της Ιεραρχίας και συνολικά ο αριθμός τους ανέρχεται στους πέντε.

Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός

Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, κατά κόσμον Θεόδωρος Κουμαριανός, γεννήθηκε στον Βόλο το 1953. Έχει διατελέσει Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και σήμερα είναι Μητροπολίτης Βρεσθένης.

Σπούδασε αρχικά στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και ακολούθως στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Στην συνέχεια διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Εκλέχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1999 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Παραιτήθηκε την 1η Μαρτίου 2005. Στις αρχές του 2006, έλαβε τον τιμιτικό τίτλο του Μητροπολίτη Βρεσθένης.

Το 2007 ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέτασε την εκλογή του ως μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά μετά την εκδήλωση αντιδράσεων ιεραρχών και της τοπικής κοινωνίας προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Χρυσόστομου Σαββάτου.

Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ Πουρτσουκλής

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1952 στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Φοίτησε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Αθηνών το 1971-1973, και κατόπιν στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1973-1977.

Εκάρη μοναχός στις 19 Μαΐου 1974 στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνω Ξενιάς Αλμυρού Μαγνησίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρου, και έλαβε το όνομα Δανιήλ, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο. Με εισήγηση του τελευταίου διορίζεται το 1978 ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Δημητριάδος. Στις 11 Μαρτίου 1979 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Ως πρεσβύτερος διετέλεσε Διευθυντής τού Γυμνασιακού Οικοτροφείου Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρου (1976-1986). Στις 25 Μαΐου 1998 τοποθετείται από τον Χριστόδουλο στη θέση του Ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Στις 21 Ιανουαρίου 2000 εξελέγη από την Ιεραρχία της Ελλάδας, Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού με 49 ψήφους από τις 72 των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία ιεραρχών, και στις 22 Ιανουαρίου χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων.

Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος Ντόβας

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος (κατά κόσμον Δημήτριος Ντόβας) γεννήθηκε στον Βόλο στις 6 Αυγούστου 1953. Αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Σχολή το 1973. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1979.

Το 1973 πραγματοποιήθηκε η κουρά του σε μοναχό στη Μονή Ξενιάς του νομού Μαγνησίας. Το 1975 χειροτονήθηκε διάκονος και δύο χρόνια αργότερα πρεσβύτερος, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Και οι δύο χειροτονίες του τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Διετέλεσε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου. Παράλληλα από το 1975 έως και το 1986 υπήρξε διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Μητροπολίτη Δημητριάδος ενώ το 1986 εξελέγη καθηγούμενος της Μονής Άνω Ξενιάς.

Στις 11 Οκτωβρίου 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ η χειροτονία του σε επίσκοπο πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα.

Είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο. Υπήρξε επίσης τακτικό μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.

Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Μιχαήλ Σαμαράς, Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, 13 Ιουνίου 1972) είναι Έλληνας θεολόγος και φιλόλογος, πρώην αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Σήμερα διατελεί επίσκοπος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ως άνω Τμήματος. Ακολούθως φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο (σήμερα Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων) και διηκόνησε έως το 2002 στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλης της Νάουσας και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας της Μητροπόλεως.

Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή, αναλαμβάνοντας καθήκοντα παρά την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ως Γραμματέας διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών. Το 2005 διωρίσθη Υπογραμματεύων και το 2011 Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θέση την οποία διατήρησε έως της εκλογής του.

Στις 29 Αυγούστου 2016, εξελέγη ομόφωνα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου), Μητροπολίτης Σμύρνης. Μάλιστα η εκλογή Μητροπολίτου Σμύρνης, έγινε για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης, την οποία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία μεγάλου αριθμού Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθους πιστών. Η ιστορική Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου έγινε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Σμύρνης.

Τυγχάνει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ΜΚΟ OECUMENICA, ενώ μετέχει διαφόρων εκκλησιαστικών αποστολών, ιδιαιτέρως δε διορθοδόξου χαρακτήρος.

Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος Αποστολίδης

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος (κατά κόσμον Ιωάννης Αποστολίδης) γεννήθηκε στον Βόλο στις 27 Μαρτίου του 1967. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. στον τομέα της εκκλησιαστικής ιστορίας. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Διακόνησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης Βόλου, καθώς και σε πολλούς τομείς ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, όπως στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις ως αρχηγός και υπαρχηγός, ως παραγωγός Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών εκπομπών και ως υπεύθυνος σεμιναρίων για νέους κληρικούς.

Το 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διορίστηκε το ίδιο έτος Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και το 2000 Αρχιγραμματέας αυτής. Ως Αρχιγραμματέας της Συνόδου συμμετείχε ως μέλος επίσημων αντιπροσωπειών σε αποστολές σε ομόδοξες εκκλησίες ανα τον κόσμο. Διακόνησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού

Εξελέγη Επίσκοπος Σαλώνων, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 14 Οκτωβρίου 2001, χειροτονήθηκε Επίσκοπος, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και πλήθος Μητροπολιτών και Επισκόπων.

Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, εξελέγη στις 16 Μαΐου 2003 και εγκαταστάθηκε στην πόλη των Σερρών, στις 21 Ιουνίου 2003.

error: Content is protected !!