ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το μαθηματικό μοντέλο του Λαρισαίου Ν. Καρδούλα προβλέπει: Κάτω από 1.000 κρούσματα μετά τις 23 Νοεμβρίου

ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ 2 8 ΝΟΕ
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Του Νίκου Καρδούλα*

Η σημασία και η πολύτιμη συνδρομή των μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη και την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών παρεμβάσεων, παρουσιάσθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Science.

Πλήρης επαλήθευση των προγνώσεων του μοντέλου την περασμένη εβδομάδα

Στη δημοσίευση της πρώτης προσομοίωσης του μαθηματικού μου μοντέλου για το 2ο κύκλο της πανδημίας την περασμένη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, είχαν γίνει προγνώσεις για τα ημερήσια κρούσματα της εβδομάδας από 2 έως 8 Νοεμβρίου.

Η έρευνα προέβλεπε ότι την εβδομάδα 2 – 8 Νοεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 1.078 έως 3.774. Τα δημοσιευμένα επιβεβαιωμένα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα δικαίωσαν πλήρως την παραπάνω πρόγνωσή μου, αφού τα ημερήσια κρούσματα κυμάνθηκαν μέσα στην εβδομάδα από 1.151 έως 2.917.

Στον παρακάτω πίνακα, όπου αποτυπώνονται τα επιβεβαιωμένα από τον ΕΟΔΥ δεδομένα και οι προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, φαίνεται η παραπάνω επαλήθευση του μοντέλου.

Αισιόδοξες προβλέψεις για την τρέχουσα εβδομάδα

Ενσωματώνοντας στο μαθηματικό μοντέλο και τα επιβεβαιωμένα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώθηκε μετά τη σχετική προσομοίωση ότι η κορύφωση των κρουσμάτων συνέβη στις 5 Νοεμβρίου, όπου επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.917 κρούσματα και η πανδημία βρίσκεται πλέον σε καθοδική πορεία, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα του καθολικού lockdown αρχίζουν να αποδίδουν.

Οι αντίστοιχες προβλέψεις του μοντέλου για την τρέχουσα εβδομάδα από 9 έως 15 Νοεμβρίου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα κυμαίνεται από 66.132 έως 73.093 και τα ισοδύναμα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται μέσα στην εβδομάδα από 1.142 έως 2.723.

 

Αισιοδοξία για την άρση του καθολικού lockdown πριν τα Χριστούγεννα

Ταυτόχρονα με την προσομοίωση του μοντέλου έγινε και μία προσπάθεια αρχικής στατιστικής πρόβλεψης για τις επόμενες 30 ημέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η οποία φαίνεται στο παρακάτω γράφημα και θα αναθεωρείται κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το γράφημα είναι:

  • Μετά τις 23 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι λιγότερα από 1.000.
  • Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου που λήγει το καθολικό lockdown εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 350 – 550 κρούσματα, ενώ την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, επειδή τα κρούσματα κάθε Δευτέρας είναι μειωμένα σε σχέση με τα κρούσματα των άλλων ημερών της εβδομάδας, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 500 – 800 κρούσματα.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 400 – 600 κρούσματα.

Συνοψίζοντας, τα μαθηματικά μοντέλα είναι  διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα ιατρικά ιστορικά και διάφορους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Πηγή: onlarissa.gr

KEN
error: Content is protected !!