Κανένα σχέδιο για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η χώρα βουλιάζει

239 image
stergiou
fotou
728x110 3

Του Francesco De Palo από τη Ρώμη

[email protected]

728X100

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προετοιμάζει το «χειμερινό σχέδιο» για να αποτρέψει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην Ιταλία, οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις και οι πολιτικοί αναφέρονται στο χριστουγεννιάτικο δείπνο και στις διακοπές για  σκι, την ώρα που το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερεί σημαντικά.

Την ίδια ώρα, η Ρώμη έχει συγκεκριμένες ευθύνες σε άλλα θέματα. Για παράδειγμα στο σχέδιο για τα νοσοκομεία. Κατασκευάζονται υπαίθρια νοσοκομεία στην επαρχία ή σε εκθεσιακούς χώρους στο Μιλάνο αλλά που θα βρουν τους γιατρούς και τους νοσοκόμους ;

Το σχέδιο για την Υγεία και τις νέες δομές καθυστερεί έξι μήνες, δεδομένου ότι το κυβερνητικό διάταγμα του Κόντε χρονολογείται από τον Μάιο του 2020, ενώ η επίσημη ανακοίνωση δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι προφανώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες περιμένουν έχουν μπλέξει στη γραφειοκρατία και γι’ αυτό δεν ξεκινά το έργο. Αλλά αν τα σχέδια είχαν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, τώρα  τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και δεν θα υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο για τα σχολεία νωρίτερα, τον Ιούλιο, σήμερα δεν θα υπήρχαν χιλιάδες αναπληρωτές δάσκαλοι που δεν έχουν ακόμη λάβει τους μισθούς τους. Επιπλέον, ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις δεν έχει μειωθεί. Ακόμα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που φοβούνται, με αποτέλεσμα τις σοβαρές οργανωτικές δυσκολίες για τους διευθυντές. Για παράδειγμα η παραίτηση εκείνων των δασκάλων που φοβούνται να μη μολυνθούν ή η ανάγκη  για νέο προσωπικό επειδή το παλιό  μπαίνει σε καραντίνα.

Επιπλέον ο  διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών έπρεπε να πραγματοποιηθεί όταν τα κρούσματα ήταν σε χαμηλό επίπεδιο, το καλοκαίρι και όχι μετά από την ανησυχία όλων των υποψηφίων για την υγεία τους.

Η Ιταλία είναι η χώρα της ΕΕ που έχει άμεσο συμφέρον να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 208 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμα όμως στις Βρυξέλλες δεν έχει γίνει καμία διαδικασία, αφού δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Έτσι λοιπόν η ανησυχία για το μέλλον της χώρας είναι έντονη. Άλλωστε η ανησυχία τι μέλλει γενέσθαι, εκφράζεται και από ευρωπαϊκούς κύκλους.

Οι ισχυρότερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα περίμεναν μεγαλύτερη επιμέλεια από την Ιταλία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Μόνο ένα γενικό αίτημα για συνεισφορές στα υπουργεία το οποίο φθάνει στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν ολίγοις, το καλοκαίρι χάθηκε επειδή οι πολιτικοί δεσμεύθηκαν να ανοίξουν ξανά τις ντίσκο στη Σαρδηνία, με την επακόλουθη  αύξηση των λοιμώξεων. Τώρα στη Ρώμη γίνεται υπερβολική συζήτηση για τα βουνά, το χιόνι, το σκι και το χριστουγεννιάτικο δείπνο,  αντί να συζητούν για το πώς θα αξιοποιήσουν τα χρήματα της ΕΕ.

Eπιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης

 

http://platform.twitter.com/widgets.js

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!