Βλαχάκης: Η ΜΕΘ του ΓΝΛ έχει ιδιαίτερη ζήτηση λόγω μικρής θνησιμότητας, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσουμε κλίνες για τους Λαρισαίους”

vlaxakis gnl
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μετά και τη χθεσινή εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο onlarissa.gr ο Διοικητής του ΓΝΛ κ. Γρηγόρης Βλαχάκης η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες covid στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με αποτέλεσμα η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ να προχωρά σε διακομιδές εκτός Λάρισας έχοντας καλύψει τη Λαμία και τη Χαλκίδα πλήρως, όπως αναλύθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του onlarissa.gr.

Κατά τον κ. Βλαχάκη, αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τις πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ που θα διαμορφώσει η 5η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο της Λαμίας κατά πάσα πιθανότητα αύριο Παρασκευή.

“Η ΜΕΘ του ΓΝΛ έχει ιδιαίτερη ζήτηση διότι έχει πολύ μικρή θνησιμότητα, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσουμε κλίνες ΜΕΘ για τους Λαρισαίους” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχάκης με αφορμή την αναστάτωση που δημιουργήθηκε χθες στο νοσοκομείο όταν λανθασμένα διέρρευσε ότι απεβίωσε ασθενής που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εξακολουθούν να είναι ανοιχτές οι ακόλουθες κλινικές, ήτοι καρδιολογική, ογκολογική, νεφρολολογική, παιδιατρική, οφθαλμολογική και αιμοδοσίας, στις οποίες εισέρχονται περιστατικά από τα επείγοντα που χρειάζονται νοσηλεία και μόλις σταθεροποιηθούν μεταφέρονται μέσω του ΕΚΑΒ στις ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας που έχουν επιταχθεί για μη covid περιστατικά και δη στο ΙΑΣΩ και τον Κυανό Σταυρό.

Παράλληλα, ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Λάρισας κ. Γιάννης Γουλάς σχετικά με τις διακομιδές.

“Καθημερινά υλοποιούμε 2-3 διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία και μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν μεταφέρει περί τους 20 ασθενείς covid εκτός Λάρισας. Τώρα που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ σε Λαμία και Χαλκίδα, καθώς έχουν γεμίσει κυρίως από περιστατικά της Λάρισας, θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε ασθενείς covid που χρειάζονται Μονάδα Εντατικής στην Πελοπόννησο, διότι η Αττική δύσκολα θα δεχτεί περιστατικά από εμάς ενώ βρίσκεται και αυτή σε κρίσιμη κατάσταση” δήλωσε ο κ. Γούλας στο onlarissa.gr.

Η δυνατότητα του ΕΚΑΒ για διακομιδές εκτός πόλης περιορίζεται σε δύο ημερησίως, διότι κάθε διακομιδή σε τόσο μακρινές πλέον αποστάσεις καταλαμβάνει ολόκληρη τη βάρδια και δεσμεύει για ολόκληρη την ημέρα δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από τα συνολικά 7 που διαθέτει η Λάρισα, διευκρινίζοντας ότι το ένα από αυτά είναι η Μονάδα που αναγκαστικά παραμένει σε ετοιμότητα εντός πόλης για να καλύψει τυχόν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά τα οποία χρειάζονται άμεση υποστήριξη κατά τη διακομιδή του στο εφημερεύον νοσοκομείο. Οπότε “στην πραγματικότητα δουλεύουμε μόνο με 4 ασθενοφόρα τα οποία πρέπει να καλύψουν και τις διακομιδές προς από τα νοσοκομεία προς τις ιδιωτικές κλινικές”, εξηγεί ο κ. Γούλας.

Η διακομιδές δε, που αφορούν ασθενείς ΜΕΘ γίνονται με ασθενοφόρα που διαθέτουν υποστήριξη μόνιτορ με συνοδεία γιατρού ΜΕΘ και επισημαίνει ότι “έχουμε μόνο δύο επιπλέον μόνιτορ για να εξοπλίσουμε ασθενοφόρο με ασθενή covid της ΜΕΘ, εκτός και αν μας δοθεί μόνιτορ από τη ΜΕΘ σε περίπτωση και αυτή διαθέτει ελεύθερο”.

“Θέλω να τονίσω ότι με ασφάλεια μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο μέχρι δύο ασθενείς covid διασωληνωμένους. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την πληρότητα στις ΜΕΘ είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πως θα χειριστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης τις επόμενες μέρες” λέει με έμφαση ο κ. Γούλας.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Πηγή: onlarissa.gr

KENT 2
error: Content is protected !!