Πληκάτι Ιωαννίνων: Ένα από τα ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου! Έλατα, νερά, πέτρινα σπίτια & αλπικές εικόνες (βίντεο)

plikati xionia nyxta1 1068x601 1
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το Πληκάτι Ιωαννίνων ανήκει στην ομάδα με τα ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου και είναι γνωστό για τα έλατα, τα νερά και τις λίμνες της περιοχής που δημιουργούν ένα αλπικό σκηνικό!

KENT 2

Το Πληκάτι Ιωαννίνων είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στις υπώρειες του Γράμμου, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία. Το ορεινό χωριό ανήκει στην ομάδα με τα ξακουστά Μαστοροχώρια του νομού και οφείλει την ονομασία του στο “πελεκάτι”, που σχετίζεται με το πελέκημα της πέτρας.

Αλπικές εικόνες στο Πληκάτι

Το χωριό έχει μόλις 70 κατοίκους, βασική ασχολία των οποίων είναι η κτηνοτροφία. Γνωστό για το μοναδικό φυσικό του κάλλος λόγω θέσης, το Πληκάτι είναι πλημμυρισμένο από άγρια πλατάνια, οξιές, έλατα και πεύκα.

Πληκάτι Ιωαννίνων εκκλησία χωριού

Τρεχούμενα νερά θα βρει κανείς εάν ξεκινήσει να κάνει μία από τις περιπατηρικές διαδρομές στη φύση, ακολουθώντας κάποιο από τα μονοπάτια της περιοχής. Στις γύρω πλαγιές εκτείνονται απέραντα δάση, ενώ άφθονες πηγές δημιουργούν πλήθος ρεμάτων.

Πληκάτι Ιωαννίνων μέσα στο πράσινο
Πληκάτι Ιωαννίνων γραφικό χωριό

Απέχει 43,4 χλμ. από την Κόνιτσα, ενώ η ιστορία του ξεκινάει, περίπου, πριν 1.000 χρόνια, όταν έφτασαν εδώ οι πρώτοι του κάτοικοι. Βασικό χαρακτηριστικό του, η γραφικότητα των σπιτιών αλλά και οι πέτρινες λεπτομέρειες σε κτίσμστα και βρύσες.

Πληκάτι Ιωαννίνων πλατεία με πέτρινα σπίτια

Η Παναγία η Πληκαδίτισσα

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πληκατιώτισσας ευλογεί το χωριό από το 1770, ενώ η ετήσια γιορτή πραγματοποιείται με κάθε λαμπρότητα στις 16 Φεβρουαρίου με προσέλευση και συμμετοχή όλων των γύρω χωριών.

Πληκάτι Ιωαννίνων χιονισμένο

Ο ναός που κτίστηκε το 1775 ήταν ρυθμού βασιλικής, κανονικών διαστάσεων, σαν κατακόμβη. Είχε ψηλούς αυλότοιχους και βαριές πόρτες στις τρεις εισόδους στον αυλόγυρο, ενώ εκοσμείτο με τοιχογραφίες μεγάλης αξίας.

Πληκάτι Ιωαννίνων τα σπίτια του γραφικού χωριού

Η VIII Μεραρχία με πρωτοβουλία της, σε ένδειξη “ευγνωμοσύνης για την νίκη του στρατού στην μάχη του Γράμμου το 1948-1949”, κατεδάφισε τον παλαιό ναό και ανήγειρε σύγχρονο, τα έτη 1951-1953.

Δείτε το Πληκάτι σε ένα υπέροχο βίντεο:

Πηγή

error: Content is protected !!