ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιάννης Στεφανίδης: 27 νεφροπαθείς θετικοί στη Λάρισα – Η μονάδα τεχνητού νεφρού στο ΠΓΝΛ μετατρέπεται σε μονάδα covid

panepistimiakolarisas 768x431
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Θετικοί στον κορωνοϊό έχουν διαγνωστεί 27 συνολικά νεφροπαθείς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο onlarissa.gr ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιάννης Στεφανίδης. Από τους 27, οι 25 είναι αιμοκαθαριζόμενοι στις μονάδες των δύο νοσοκομείων και 2 είναι εξωτερικοί ασθενείς, περιτοναϊκοί, οι οποίοι κάνουν κατ΄ οίκον θεραπεία. Αναλυτικότερα, τα κρούσματα είναι 12 στο ΠΓΝΛ και 13 στο Γενικό Νοσοκομείο.

Ο κ. Στεφανίδης εξήγησε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να απομονωθούν και ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού στο ΠΓΝΛ μετατρέπεται σε μονάδα covid. Οι υγιείς ασθενείς από το Πανεπιστημιακό μεταφέρονται στις ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού που υπάρχουν στη Λάρισα και δη στο Ιασώ, στον Πατσίδη και στην Πολυκλινική.

Οι νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο και στο νοσοκομείο του Βόλου θα εξακολουθήσουν να αιμοκαθαρίζοννται στις μονάδες των νοσοκομεία καθώς διαθέτουν θέσεις μονώσεων. Σε περίπτωση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων θα στείλουν στους θετικούς ασθενείς στο Πανεπιστημιακό, το οποίο όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω θα κρατήσεις μόνο covid ασθενείς.

Κατά τον κ. Στεφανίδη παρατηρείται μια αντιστοιχία με τον γενικό πληθυσμό της τάξεως του 10-15% θετικών κρουσμάτων και στο σύνολο των νεφροπαθών ασθενών, οι οποίοι, όπως τόνισε δεν νοσούν νοσούν βαριά όπως θα περίμενε κανείς καθώς είναι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά αργούν να αρνητικοποιήσουν τον ιό, όποτε χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα απομόνωσης.

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Στεφανίδης, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μεγάλη συρροή κρουσμάτων στις μονάδες τεχνητού νεφρού στη πόλη της Λάρισας, ούτε στα νοσοκομεία ούτε στις ιδιωτικές κλινικές -ενδεχομένως λόγω των υποχρεωτικών test άπαξ εβδομαδιαίως -, καθώς επίσης και ότι δεν υπήρξαν κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό. Στο ΠΓΝΛ νόσησε μόνο μια νοσηλεύτρια, η οποία όμως, ευτυχώς, δεν μετέδωσε τον ιό σε κανένας άλλο.

“Αν δεν προσέξουμε όμως, η κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθεί πολύ”, είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Εύη Μποτσαροπούλου

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 1
error: Content is protected !!