ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στα εγκαίνια Διαδικτυακής Έκθεσης: “Ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία”

Μάξιμος zoom 1 new 900x506

«Δυστυχώς, η αντίδραση, έως σήμερα, διεθνών οργανισμών, αλλά και χωρών με ορθόδοξη παρουσία ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Τούτο μας λυπεί, αλλά δεν μας αποθαρρύνει. Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, μπορεί να είναι μοχλός πίεσης στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στα εγκαίνια της Διαδικτυακής Έκθεσης: “Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έκφραση της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης”.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για τη διοργάνωση της Έκθεσης και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κτιστάκη για τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε στα τουρκικά δικαστήρια, για την ακύρωση της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι μας, από την θέση που υπηρετεί ο καθένας, να παρεμβαίνουμε ώστε αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2020 με τη βάρβαρη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, να μην θεωρηθεί κάτι τετελεσμένο. Γιατί τετελεσμένο υπάρχει μόνον όταν οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται ως τέτοιο. Όταν δηλαδή παραιτούνται από την διεκδίκηση της επικράτησης της αλήθειας και του δικαίου. Αλλά τότε θα έπρεπε να αποδεχθούμε ότι η Ιστορία γράφεται μόνο με τη βία και την ισχύ».

Για τον ναό-σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, στην οικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκε και ο ξακουστός θεσσαλικός πράσινος λίθος από τη Χασάμπαλη της Λάρισας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαλαλούμε την αλήθεια.

Ότι η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε ως χριστιανικός ναός, στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που οι Φράγκοι επέβαλαν να ονομάζουμε Βυζάντιο. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη από τις 14 Ιουλίου με κοινό μας ψήφισμα καταδικάσαμε αυτήν την τουρκική αυθαιρεσία και ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευσή μας ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν θα σταματήσουν εδώ. Το ζήτημα θα συνεχίσουμε να το θέτουμε σε όλες τις διεθνείς μας επαφές, επιδιώκοντας τη διεθνή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, ενώ θα στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που θα υπηρετεί την ιερή υπόθεση της διαφύλαξης της υπόστασης του Ναού της Αγίας Σοφίας και των υψηλών συμβολισμών που αυτός συμπυκνώνει για εμάς τους Έλληνες, τους ορθοδόξους, αλλά και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο».

Τέλος ανακοίνωσε την έκδοση τόμου για την «ανάδειξη της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας» και «τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού».

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου χαιρετισμό στην εκδήλωση, που συντόνισε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου απεύθυνε ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ εισηγήσεις ανέπτυξαν ο ιατρός και συγγραφέα κ. Χριστόφορος Σωφρονίου με θέμα «Ο αρχιτεκτονικός και εικαστικός θησαυρός της Αγίας Σοφίας, Ανεκτίμητη κληρονομία της Ρωμιοσύνης» και ο καθηγητή του ΔΠΘ κ. Ιωάννης Κτιστάκις με θέμα «Αγία Σοφία: ένας προδιαγεγραμμένος “εξισλαμισμός”».

 

 

Δείτε τον χαιρετισμό του Δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Διαδικτυακή Έκθεση:

“Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έκφραση της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης”

“Κύριε πρόεδρε της Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών,

Εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και τους Συλλόγους Κωνσταντινουπολιτών της Γερμανίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. για την πρωτοβουλία που αναλάβατε, σε αυτήν την ιδιόμορφη περίοδο που διανύουμε λόγω πανδημίας, με σκοπό την προώθηση του μηνύματος για την προστασία της Αγιασοφιάς.

Και να συγχαρώ επίσης τον καθηγητή και έγκριτο νομικό, τον κ. Ιωάννη Κτιστάκη, για τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε, χωρίς να καμφθεί από εμπόδια και δυσκολίες, στα τουρκικά δικαστήρια, για την ακύρωση της απόφασης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Οφείλουμε όλοι μας, από την θέση που υπηρετεί ο καθένας, να παρεμβαίνουμε ώστε αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2020 με την βάρβαρη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, να μην θεωρηθεί κάτι τετελεσμένο. Γιατί τετελεσμένο υπάρχει μόνον όταν οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται ως τέτοιο. Όταν δηλαδή παραιτούνται από την διεκδίκηση της επικράτησης της αλήθειας και του δικαίου. Αλλά τότε θα έπρεπε να αποδεχθούμε ότι η Ιστορία γράφεται μόνον με την βία και την ισχύ. Ότι το πραγματικό δίκαιο είναι μόνον το δίκαιο της κατάκτησης. Ότι το παρελθόν μπορεί να ξαναγραφεί κατά δοκούν από όσους έχουν συγκυριακά τη δύναμη να το κάνουν.

Αλίμονο,όμως, αν η ανθρωπότητα εξέπιπτε σε ένα τέτοιο σημείο παρακμής, αν γύριζε σε έναν μεσαιωνικό σκοταδισμό. Τότε θα χάνονταν όλες οι αξίες και οι αρχές που κατακτήθηκαν ανά τους αιώνες, με θυσίες αμέτρητες και οδύνες ανείπωτες. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Ακόμη κι αν προσωρινά επικρατούν άλλες προτεραιότητες. Ακόμη κι αν τα κράτη που έχουν λόγο και δύναμη για να νουθετήσουν τους παραβάτες, επιλέγουν να βάλουν σε προτεραιότητα τα γεωστρατηγικά τους μικροσυμφέροντά. Ακόμη και αν οι διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO δεν διεκδικεί ακόμη την αυτονόητη ακύρωση μιας απόφασης, που μετατρέπει σε τέμενος ένα προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κι έτσι την καταργεί με τρόπο άκρως απαξιωτικό.

Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαλαλούμε την αλήθεια. Ότι η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε ως χριστιανικός ναός, στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που οι Φράγκοι επέβαλαν να ονομάζουμε Βυζάντιο. Και ότι αυτός ο περικαλλής ναός κατέστη το κέντρο ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου, ο φωτοδότης ήλιος της Ορθοδοξίας που έστελνε τις αχτίδες του σε ανατολή και δύση, σε βορρά και νότο και έκφραση της οικουμενικής ρωμιοσύνης, όπως εύστοχα το διατυπώνει ο τίτλος της παρούσας έκθεσης. Κι έτσι παρέμεινε μέχρι και την άλωση της Πόλης το 1453. Αυτός ήταν ο προορισμός του, αυτόν υπηρέτησε και αυτό δεν αλλάζει με διοικητικές αποφάσεις. Ούτε με χαλιά στα πατώματα και κουρτίνες μπροστά από τα ψηφιδωτά.

Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ενός θεσμού που συμπεριλαμβάνει Ορθόδοξους βουλευτές από 25 χώρες, ήδη από τις 14 Ιουλίου με κοινό μας ψήφισμα καταδικάσαμε αυτήν την τουρκική αυθαιρεσία και ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της απόφασης. Το ίδιο ζητήσαμε και τον Σεπτέμβριο, στη Γενική μας Συνέλευση με ψήφισμα που αποστείλαμε σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση της Τουρκίας, η οποία μας απήντησε δια της πρεσβείας της στην Αθήνα.

Δυστυχώς, τόσο η αντίδραση, έως σήμερα, διεθνών οργανισμών, αλλά και χωρών με ορθόδοξη παρουσία ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Τούτο μας λυπεί, αλλά δεν μας αποθαρρύνει. Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, μπορεί να είναι μοχλός πίεσης στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή υιοθετήσαμε και την πρόταση του Ρώσου βουλευτή Ιβάν Σούχαρεφ αναφορικά με το θέμα «της ανάδειξης της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας, τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού αλλά και των ναών προς τιμή της» και προχωρούμε στην έκδοση σχετικού τόμου. Διότι, η καλύτερη απάντηση απέναντι στο ψεύδος και στην στρέβλωση της αλήθειας είναι η γνώση, αυτή που δεν επιτρέπει να περάσει το παρελθόν στην λήθη. Κάτι που υπηρετεί και η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευσή μας ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν θα σταματήσουν εδώ. Το ζήτημα θα συνεχίζουμε να το θέτουμε σε όλες τις διεθνείς μας επαφές, επιδιώκοντας την διεθνή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, ενώ θα στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που θα υπηρετεί την ιερή υπόθεση της διαφύλαξης της υπόστασης του Ναού της Αγίας Σοφίας και των υψηλών συμβολισμών που αυτός συμπυκνώνει για εμάς τους Έλληνες, τους ορθοδόξους, αλλά και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο.

Κλείνοντας, νομίζω θα είναι ωφέλιμο να μπορεί να περιδιαβεί κανείς την έκθεση και στα τουρκικά. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι Τούρκοι συμφωνούν με αυτό το βήμα οπισθοδρόμησης της τουρκικής ηγεσίας.

Και πάλι συγχαρητήρια!”

 

Η Έκθεση θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά στην Ιστοσελίδα:

http://www.hagiasofiaexh.com μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 728X100
error: Content is protected !!