ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας: Ομιχλώδες τοπίο στα Περιφερειακά ΜΜΕ

9eab5fefd0b93b402ee60aa35303c390

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στέρεας Ελλάδας και Εύβοιας, (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.-Ε) για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ)2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχει να επισημάνει τα εξής:

KEN 728X100

– Το νομοσχέδιο στο δεύτερο του κεφάλαιο, που αφορά τα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας, κρίνεται αποσπασματικό και «σαλαμοποιεί», για προφανείς λόγους το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σε σχέση με την Ελληνική Περιφέρεια, η οποία απουσιάζει σχεδόν παντελώς.
– Οδηγεί στην ανεργία ή τις ελαστικές μορφές απασχόλησης εκατοντάδες εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς καταρχήν στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
– Προσφέρει στα τηλεοπτικά ΜΜΕ της περιφέρειας μια αμελητέα έκπτωση πενταμήνου στις οικονομικές υποχρεώσεις που αυτά έχουν, έναντι του μοναδικού παρόχου μεταφοράς του τηλεοπτικού τους σήματος, ενώ οι αντίστοιχες εκπτώσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και δεν συνδέονται με την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας.
– Δεν προβλέπει τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, ενώ υπάρχει αναφορά στις θεματικές άδειες τηλεοπτικών σταθμών. Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας είναι σχεδόν απροσδιόριστος, κινούμενος για δεκαετίες σε ένα ομιχλώδες τοπίο, ενώ και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους είναι ανύπαρκτες.
– Η προτεινόμενη παράταση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των διακηρύξεων για ένα χρόνο, δεν συνάδει με όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την συνέχιση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί μνημονιακή επιταγή, όπως αναφερόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ζητούμε να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε διατάξεις της Γενικής Γραμματείας, να υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι διαδικασίες εξπρές και να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνεται και θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν όλο των χώρο και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στη σύγχρονη εποχή.
Αθήνα και Ελληνική περιφέρεια πληρώνουμε όλοι τους ίδιους φόρους και έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις προς το κράτος…
Αναμένουμε επομένως ως περιφερειακή Ένωση Συντακτών, η νομοθετική εξουσία να αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο του τύπου, χωρίς να υποβαθμίζει την αδιαμφισβήτητη σημαντικότητα και συνεισφορά των τοπικών ΜΜΕ στον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης του κοινού, σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο στη χώρα μας.
Βεβαίως, στο τραπέζι της συζήτησης παραμένουν, το μείζον ζήτημα της ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου που ισχύει με νόμο, αλλά και όλες οι άλλες προτάσεις που έχουν καταθέσει αρμοδίως, η Ένωση μας, οι υπόλοιπες Δημοσιογραφικές Ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ.

error: Content is protected !!