Δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση πέρα των 9 ατόμων στις γιορτές – Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας

127508429 801365767087501 2089123822407310666 n
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Φρένο στα σενάρια που ήθελαν διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας για τα ρεβεγιόν έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

KEN

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό».

Μάλιστα, ανακοίνωσε όριο συγκεντρώσεων 9 ατόμων στα σπίτια. «Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω των 9 ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, οι ειδικοί ήταν αυτοί που συνέστησαν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευρεία άρση των μέτρων. Αυτό που φοβίζει είναι ενδεχόμενη υπερμετάδοση του ιού.

Τις τελευταίες ώρες, ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι έκαναν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης και της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Ανοίγουν υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως από την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ανοίγουν οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τα φαινόμενα μαύρης εργασίας και καταστρατήγησης των μέτρων στον χώρο είναι εκτεταμένα, όπως φάνηκε το Σαββατοκύριακο από τα social media.

Άρα, τόνισε, είναι προτιμότερο να λειτουργήσουν με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα, παρά ανεξέλεγκτα κατ΄οίκον.

Οι ΚΑΔ στους οποίους θα επιτραπεί η λειτουργία από αύριο θα γίνουν γνωστοί εντός της ημέρας από το υπουργειό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημέρωσε ακόμη. 

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών για τις ημέρες των εορτών μετά και το «ιερό αντάρτικο», ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως εντός της ημέρας θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ζήτημα.

Έκανε λόγο, δε, για πιθανή ευελιξία, όχι όμως ως προς το όριο των ατόμων που έχει αποφασιστεί (9 για ναούς, 25 για μητροπολιτικούς ναούς), αλλά ως προς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι εκκλησίες ακόμη μια ημέρα.

«Βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού εξακολουθεί να χτυπά δυστυχώς ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σταθερά υψηλά ποσοστά μόλυνσης του ιού υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά να ενισχύσουν τους περιορισμούς. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία επεκτείνουν τα μέτρα και επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για το διάστημα των εορτών».

Ανέφερε ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Γερμανία, «η χώρα με το ισχυρότερο σύστημα υγείας και τον υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν ΜΕΘ, στην ΕΕ, που δεν κατάφερε να περιορίσει το φονικό αυτό κύμα παρά τα περιοριστικά που έλαβε από τις αρχές Νοεμβρίου. Και τώρα προχωράει αναγκαστικά στην επιβολή ενός γενικού απαγορευτικού lockdown τρεισήμισι εβδομάδων έως τις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη είχε καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους γείτονές της ενώ σήμερα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες απειλές από το δεύτερο κύμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Το γεγονός αυτό κρούει μεγάλη καμπάνα κινδύνου για όλους μας» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει βαρύ. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κι ακόμη περισσότερο στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας χθες ήταν 552».

Τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με αυτό το γνώμονα αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown ώστε όλοι μαζί οι πολίτες με πίστη στις δυνάμεις μας να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές. 

Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένουν σε ισχύ και για τον μήνα Δεκέμβριο τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ακόμη και όσων λειτουργούν μέσω click away.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν:

  • Να θέσουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας
  • Να έχουν μείωση ενοικίου 40%
  • Να έχουν αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Να συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο
  • Να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τους εμβολιασμούς

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο κομμάτι των εμβολίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως συνεχίζονται οι «προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ώρα του εμβολιασμού. Για το σκοπό αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων και και υπηρεσιακούς παράγοντες».

Εξετάστηκαν, όπως είπε, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, η εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εξεταστικά κέντρα. Θα χρησιμοποιηθεί, συμπλήρωσε, η άυλη συνταγογράφιση και θα θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Παράλληλα, αναμένεται να αξιοποιηθούν τα φαρμακεία της χώρας – για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ – που είναι πάνω από 10.000 και ενδεχομένως και τα ΚΕΠ.

error: Content is protected !!