Η «Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας» για τον Προϋπολογισμό του 2021 και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

laiki sispiros
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας» για τον Προϋπολογισμό του 2021 και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, έχει ως εξής:

1. Ο προϋπολογισμός 2020 του Δήμου είναι αντιλαϊκός.

Υποτάσσεται όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες της ανάπτυξης για τους λίγους, στις προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της πόλης μας, ευθυγραμμίζεται με το δημοσιονομικό κορσέ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού, με τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αντί αυτού βλέπουμε πάλι πως οι βασικοί τομείς που κατευθύνονται τα χρήματα είναι στην κατεύθυνση που απαιτεί σήμερα η στρατηγική του κεφαλαίου, όπως οδικά, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης, την απελευθέρωση της ενέργειας με τα ΑΠΕ (ενεργειακή κοινότητα 3MW), τις αστικές αναπλάσεις, τον τουρισμό, μεταφορές. Έτσι συνεχίζεται τις συνεχείς αναπλάσεις με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης, τον τουρισμό, στους εργολάβους, στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η τάση καταγράφεται σε συνεχιζόμενα και νέα έργα που προγραμματίζονται όπως η ανάπλαση του της Τάφρου Ι1, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας του ΣΒΑΚ, στην Ιουστινιανού, στην Κοραή, Ρούσβελτ κτλ ύψους 5,3 εκ ευρώ, το προσκήνιο πολιτισμού 3,5εκ ευρώ κ.α. το Αρχαίο Θέατρο, το Κονάκι Αβέρωφ, κτλ.

2. Κλεισθένης σημαίνει μείωση χρηματοδότησης από το κράτος, πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον λαό.

Ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια στην Τοπική Διοίκηση έχουν προχωρήσει αντιδραστικότατες αναδιαρθρώσεις με κορυφαίες τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη.

Οι ΚΑΠ (κρατική χρηματοδότηση) από το 2011 έχουν μειωθεί κατά 65%. Στις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων υπάρχουν ΑΦΜ σε χρεωστική κατάσταση έχουν φτάσει στις 47.000!!!

Η μεγάλη ευθύνη της Διοίκησης Καλογιάννη είναι πως στήριξε αυτές τις αλλαγές που επιβάλλουν: Απόλυτη μείωση (από 6δις ετήσια σε 1,9) της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα 8μηνα να είναι καθεστώς, σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος.

3. Η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού έγινε αντιδημοκρατικότερη

Ειδικοί Εγκύκλιοι από το υπ. Εσωτερικών, εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το υπ. Οικονομικών, ολόκληρο κατασταλτικό πλαίσιο συμμόρφωσης στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου!!!

4. Πιο συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του Δήμου:

Τα ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 27εκ. αν υπολογίσει κανείς και τα ανταποδοτικά από την εμφάνιση των τμ. Υπολογίζεται άλλα 3εκ. Η σχέση ιδίων εσόδων με την κρατική χρηματοδότηση δείχνει ότι πάνω από το 60% των εσόδων του Δήμου αφορά νόμιμο «άρπαγμα» από τους δημότες.

Όταν τα λειτουργικά και οι μισθοδοτικές δαπάνες του δήμου Λαρισαίων φθάνουν τα 40εκ, η κρατική χρηματοδότηση φθάνει μόλις και με τα βίας τα 17εκ.

Τα τέλη και οι φόροι του λαού της Λάρισας είναι περίπου 23εκ εκατομμύρια €.

Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, είναι πάνω από 15 εκατομμύρια €.

Ενώ το «κουστούμι» που ράβει στους δημότες η δημοτική αρχή από τα ΠΟΕ φθάνει το 1.000.000.

Να ποια είναι η ανάπτυξη και ποιος την πληρώνει. Απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση, νέα βάρη στο λαό. Οι λίγοι, έχοντες και κατέχοντες, οι μεγαλοκλινικάρχες, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, μεγάλων εμπορικών κέντρων, νυχτερινών κέντρων, παραμένουν ανέγγιχτοι από τη Διοίκηση Καλογιάννη.

5. Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα δεν εγγράφεται ούτε ένα κονδύλι για:

-αντιπυρικό ή αντισεισμικό έργο (ιδιαίτερα για τα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια) παρά μόνο μπαλώματα με κάτι ψίχουλα (100.000)

-απαλλοτριώσεις οικοπέδων για κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες, σχολεία.

-παιδικούς σταθμούς παρά μόνο για έναν (Ανθούπολης) που εγγράφουν εδώ και κάμποσα χρόνια και αυτό όταν 200 παιδιά από αυτά που έκαναν αίτηση, κάθε χρόνο περιμένουν μέχρι τον Οκτώβρη για να στριμωχτούν σε κάποιο παιδικό σταθμό.

Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ από την εισήγηση Το ίδιο το 55ο Νηπιαγωγείο και η μετεγκατάσταση του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων, καθώς και δεκάδες άλλα σχολεία.

-δημοτικό αποτεφρωτήρα την ώρα που η κατάσταση στο νεκροταφείο της πόλης είναι αφόρητη και μάλιστα όταν το χαράτσι που καλούνται να πληρώνουν οι δημότες φτάνει τα 539.000.

-ανάγκες προσωπικού σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες. Αντίθετα μοιράζεται ζεστό χρήμα 2.000.000 σε εργολάβους παραδίδοντας την υπηρεσία πρασίνου σε ιδιώτες, διπλασιάζοντας το κόστος λειτουργίας. Στην υποβάθμιση αυτής της υπηρεσίας έβαλαν το «χέρι» τους και οι διοικήσεις τις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως δεν μπορεί ορισμένοι, όπως η «εκλεκτή» της ΝΔ κ. Καραλαριώτου, να κουνάνε τώρα το δάκτυλο και να ανεβαίνουν στα «κεραμίδια» για την εξέλιξη αυτή, όταν τα κόμματά τους μέσω των κυβερνήσεων και των μνημονίων που ψήφισαν, βάζουν την υπογραφή τους στην ιδιωτικοποίηση του πρασίνου.

Η Διοίκηση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ δεν τολμά ούτε να διεκδικήσει τα παραπάνω από το υπουργείο γιατί υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές τις κυβέρνησης και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, γιατί αποκοιμίζει το λαό αντί να τον κινητοποιεί για να πιέζει και να αποσπά κατακτήσεις.

6. Διαχείριση και διακομιδή απορριμμάτων

Η δημοτική αρχή υλοποιεί τη στρατηγική της Ε.Ε. «ο ρυπαίνων πληρώνει» που στη ουσία ευνοεί τους μεγάλους και στέλνει το λογαριασμό στα λαϊκά νοικοκυριά. Γι’ αυτό προχωράει σε αυτές τις επενδύσεις με το βλέμμα φυσικά στην διαχείριση μέσα από την δημιουργία «πράσινου σημείου» και την επιχειρηματική αξιοποίηση «των παραγώγων» μέσα από τα βιοκαύσιμα.

7. Για τη χρήση, ιδιοκτησία, εμπορευματοποίηση γης, ελεύθερων περιοχών. Η θέση μας για να μην χαθεί κανένας χαρακτηρισμένος κχ και κφ χώρος είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Η Διοίκηση Καλογιάννη συνεχίζει τον αποχαρακτηρισμό και την αποδέσμευση (στην ουσία τσιμεντοποίηση) των τελευταίων ελευθέρων χώρων της πόλης, εξυπηρετώντας τις επιχειρηματικές βλέψεις, προσαρμόζοντας και τις χρήσης πχ. στο χώρο πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου, το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενισχύοντας την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης, που η παρούσα καπιταλιστική κρίση επιτάχυνε με το ξέσπασμα και της πανδημίας, βάζοντας την οριστική ταφόπλακα στους μικρεμπόρους και βιοπαλαιστές επαγγελματίες, αλλά και υποβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα ζωής των δημοτών στις συνοικίες.

Μια σειρά έργα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με απαλλοτρίωση χώρων και με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα με τη δουλειά του.

Διεκδικούμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαλλοτριώσεις των χαρακτηρισμένων ως κχ και κφ χώρων στις λαϊκές συνοικίες της πόλης για την κατασκευή πλατειών και σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών με κρατική χρηματοδότηση.

Απαιτούμε άμεση κρατική παρέμβαση για την υλοποίηση της μελέτης και κατασκευής της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ σε όλο το δίκτυο που διαπερνά την πόλη.

8. Όσον αφορά το ταμείο του Δήμου Λαρισαίων

Το πλεόνασμα στα ταμεία του δήμου των 13,5 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκε από τη φορομπηχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα θα παραμείνει άθικτο στο τέλος του 2021 και διαθέσιμο για την ώρα που θα ζητηθεί από την κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γιατί δεν σβήνονται τώρα, άμεσα, τα δίδακτρα από το δημοτικό ωδείο (400.000); Γιατί δεν καταργούνται τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς (435.000); Γιατί δεν καταργείται η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσίες (σχολή χορού, εργαστήρια στην Πινακοθήκη; Γιατί δεν μειώνονται δραστικά τα δημοτικά τέλη; Αυτά είναι πενταροδεκάρες μπροστά στα 13,5 εκατομμύρια.

9. Αύριο κιόλας μπορούμε να προχωρήσουμε σε:

-κατάργηση των τελών ακίνητης περιουσίας στους μικρούς και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-άμεση μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στη λαϊκή κατοικία, τα μικρομάγαζα, στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, τους άνεργους, τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Επίδομα αλληλεγγύης, τους πολύτεκνους, τα εργατικά σωματεία τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.

Άμεση μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης και κατάργηση της επιβάρυνσης του 80% που έχει ενσωματωθεί στην τιμή του κυβικού εδώ και πολλά χρόνια από την προηγούμενη διοίκηση Τζανακούλη.

Φορολογία με βάση το τζίρο και όχι τα τετραγωνικά όσον αφορά τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων.

Μείωση του τέλους καθαριότητας λαϊκών αγορών και πανηγυριών.

Κατάργηση κάθε είδους τέλους που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων.

10. Συνεχίζουμε τον αγώνα για όμορφη πόλη

Δηλαδή πόλη με ευτυχισμένους ανθρώπους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση της νεολαίας, πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας.

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

Προτάσσουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.

Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε: χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς), δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό, προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία, την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Ανάπτυξη δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας.

Γι’ αυτά ως εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ θα κινητοποιηθούμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.

Πηγή: onlarissa.gr

KENT 2
error: Content is protected !!