ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χριστούγεννα στην Ευρώπη: Η Ελλάδα στις χώρες με τα πιο χαλαρά μέτρα προστασίας covid

koronoios bretania xristougenna xristougenna covid
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Αυστηρά είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τα πιο αυστηρά παρατηρούνται στο Βέλγιο και ακολουθεί η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ τα πιο χαλαρά αφορούν στη Σουηδία και περιορίζονται σε συστάσεις.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι παντού κλειστά με εξαίρεση τις κίτρινες ζώνες της Ιταλίας, όπου τα εστιατόρια λειτουργούν μέχρι τις 6 μ.μ.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα πιο τα πιο χαλαρά μοντέλα μέτρων προστασίας covid, καθώς το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη μέθοδο click away και drive through. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από 2 οικογένειες, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται κατά μια ώρα και ισχύει από τις 10μ.μ. έως τις 5π.μ. Παράλληλα, εφαρμόζεται το σύστημα ολικού lockdown μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην Ευρώπη:

Γερμανία: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ανοιχτά θα είναι μόνο τα καταστήματα πρώτης ανάγκης. Το διάστημα 24-26 Δεκεμβρίου κάθε νοικοκυριό μπορεί να δεχτεί επίσκεψη 4 ενηλίκων.

Ιταλία: Από 21 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου απαγορεύτηκαν οι εποχικές αγορές και τα ταξίδια ανάμεσα σε περιοχές. Η χριστουγεννιάτικη λειτουργία θα γίνει στις 10 μ.μ. για να προσαρμοστεί στα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τα μέτρα για τα καταστήματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ζώνες (κόκκινη, πορτοκαλί ή κίτρινη). Στην κίτρινη τα εστιατόρια είναι ανοιχτά έως τις 6 μ.μ.

Γαλλία: Οι Γάλλοι δεν χρειάζεται πια να συμπληρώνουν βεβαίωση πριν βγουν από το σπίτι, αλλά τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα σινεμά παραμένουν κλειστά. Έως τις 20 Ιανουαρίου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μ.μ.-7 π.μ., η οποία θα αρθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά όχι της Πρωτοχρονιάς.

Ολλανδία:  Ξεκίνησε lockdown 5 εβδομάδων με κλειστά όλα τα καταστήματα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Το διάστημα 24-26 Δεκεμβρίου κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να δεχτεί επίσκεψη από 3 άτομα (αντί για 2) ημερησίως.

Ισπανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας 11 μ.μ.-6 π.μ. έως τον Μάιο 2021. Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα επιτρέπονται τα ταξίδια σε συγγενείς. Στις κοινωνικές συγκεντρώσεις την παραμονή Χριστουγέννων, τα Χριστούγεννα και την παραμονή Πρωτοχρονιάς επιτρέπονται 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Πορτογαλία: Τα ταξίδια ανάμεσα σε περιοχές θα επιτραπούν από 23 έως 26 Δεκεμβρίου. Την παραμονή Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα τα εστιατόρια θα μείνουν ανοιχτά έως τη 1 π.μ. και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα περιοριστεί σε 2-5 π.μ.

Βέλγιο: Επιτρέπεται να δεχτείς επίσκεψη μόνο από ένα συγκεκριμένο άτομο, την «κοντινή επαφή σου» – κι αν ζεις μόνος, κι άλλο ένα άτομο, αλλά όχι ταυτόχρονα. Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου θα μπορείς να τους δεχτείς ταυτόχρονα. Για τις συγκεντρώσεις σε ανοιχτό χώρο ισχύει ο περιορισμός των 4 ατόμων. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα περιοριστεί, από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.

Σουηδία: Την περίοδο των Χριστουγέννων η χώρα συμβουλεύει τους πολίτες να συγκεντρωθούν ανά μάξιμουμ 8 άτομα, ή δυνατόν σε ανοιχτό χώρο, και να αποφύγουν τα ταξίδια με τρένο ή λεωφορείο.

Ελλάδα:

Το διάστημα 24-25 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου σε κάθε νοικοκυριό επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες και ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10μ.μ. έως τις 5π.μ. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με τη χρήση sms και με τον κωδικό 6 στο 13033, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό με εξαίρεση την περίπτωση επιστροφής στη μόνιμη κατοικία, επανένωσης οικογενειών με απόδειξη της μόνιμης κατοικίας μέσω του Ε1 ή Ε9.

Το λιανεμπόριο τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου λειτουργεί με click away στα καταστήματα και drive through στα εμπορικά κέντρα. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν και εξυπηρετούν μόνο τους πελάτες που διαμένουν σε αυτό.

Στις εκκλησίες επιτρέπονται οι λειτουργίες με παρουσία φυσικών προσώπων μόνο 25 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου και 6 Ιανουαρίου (ανήμερα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων).

Σε καθολικό τοπικό lockdown τίθενται μέχρι στιγμής οι περιοχές του Ασπρόπυργου, Ελευσίνας και Μάνδρας, λόγω της ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας, όπου τίθενται σε ισχύ για μία εβδομάδα 11 μέτρα με πιο χαρακτηριστικά το κλείσιμο του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων, το κλείσιμο των εκκλησιών και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μ.μ. έως τις 5π.μ. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αντίστοιχα τοπικά lockdown να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές με αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!