Η πανδημία δεν έβαλε “φρένο” στην κινεζική οικονομία

2980688
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, 00:49

KENT 2

Τη στιγμή που όλες οι χώρες μετρούν πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πανδημία του κορωνοϊού η οικονομία της Κίνας δείχνει όχι μόνο να αντιστέκεται αλλά κυριολεκτικά να καλπάζει καταγράφοντας σημαντική αύξηση στους δείκτες ανάπτυξης.

Οι εξαγωγές της Κίνας το 2020 σημείωσαν άνοδο της τάξης του 7,6%, ενώ κατά τους πρώτους 10 μήνες της φετινής χρονιάς το εξωτερικό εμπόριο κινεζικών αγαθών ανήλθε σε 3,91 τρισ. δολάρια. Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας ήταν και κατά τη διάρκεια του 2020 τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν. 

Εν μέσω πανδημίας Covid-19 ιδρύθηκαν συνολικά 758 γραφεία πολυεθνικών επιχειρήσεων και 475 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Σαγκάη.

Και ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της νόσου και οι οικονομίες τους έχουν παγώσει εναποθέτοντας τις ελπίδες ανάκαμψης στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, στην Κίνα σημειώνεται ραγδαία αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας των εργοστασίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης παραγωγής του κινεζικών βιομηχανικών μονάδων κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα την μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017 με αιχμή την παραγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. 

Ειδικότερα, οι αυξημένες ανάγκες διεθνώς σε ιατρικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό οδήγησαν τον δείκτη παραγωγικότητας στο υψηλότερο επίπεδο της περιόδου 2017-2020. Η οικονομική ανάπτυξη αντικατοπτρίζεται πλήρως και στην αύξηση το 2020 κατά 55% της συνολικής αγοραίας αξίας των 500 κορυφαίων κινεζικών εταιρειών φτάνοντας τα 8,4 τρις δολάρια.

Ξεπέρασε Λονδίνο και Τόκιο


Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαγκάη εξελίσσεται ως κύρια πύλη εισόδου των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Ασίας με την προστιθέμενη αξία του χρηματοοικονομικού κλάδου της να έχει ξεπεράσει πλέον την αντίστοιχη του Λονδίνου και του Τόκιο.  Οι πραγματικές εισροές ξένων κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 15,5 δις δολάρια, ενώ εν μέσω πανδημίας Covid-19 ιδρύθηκαν συνολικά 758 γραφεία πολυεθνικών επιχειρήσεων και 475 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην πόλη.  

Ενδεικτική της ισχυρής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής είναι η περίπτωση της πόλης Σουτζό με τα συνολικά έσοδα των βιομηχανιών της να αγγίζουν τα 236,9 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η παραγωγή ηλεκτρικών μηχανημάτων και οι βιομηχανίες παραγωγής ειδικού εξοπλισμού από χάλυβα σημείωσαν ετήσια αύξηση 4,9% και 6,7% αντιστοίχως ενώ ιδιαίτερη δυναμική κατέγραψαν οι βιομηχανίες βιοϊατρικής με την πόλη να εδραιώνεται ως ένα από τα πιο κερδοφόρα βιομηχανικά κέντρα παγκοσμίως.

Πηγή: cretalive.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, 00:53

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!