ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεράστια επένδυση φωτοβολταϊκών σε Μαγνησία – Λάρισα

Φωτοβολταικό πάνελ και ουρανός 1
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μια θηριώδη επένδυση ενεργειακών σταθμών στη Θεσσαλία ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε την Δευτέρα  μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. 

KENT728X100 1

Πρόκειται για ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία 37 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 830 MW που θα κατανεμηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας & Κιλκίς του επενδυτικού ομίλου «Καράτζη ΑΕ» με προϋπολογισμό 421,6 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 10 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

Ο όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται ήδη στη Λάρισα με βιομηχανία παραγωγής διχτυών, ενώ στον ενεργειακό τομέα ξεχωρίζει η μεγάλη επένδυση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με φυσικό αέριο, που ετοιμάζει στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ.

Η επιτροπή κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε συνολικά τέσσερα νέα επενδυτικά έργα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 2.810,3 ΜW 

Τα άλλα τρία επενδυτικά σχέδια:

– «Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW» σε 12 Περιφερειακές Ενότητες του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «Εγνατία Γκρουπ ΙΚΕ» με προϋπολογισμό 888.138 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο αφορά στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει 240 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας.

– «Ανάπτυξη 18 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 360MW στο Δήμο Καρύστου, Π.Ε. Εύβοιας, του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» με προϋπολογισμό 585 εκατομμύρια ευρώ. Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ. περίπου το οποίο θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 18 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου.

– «Δημιουργία 5 αιολικών επενδύσεων ισχύος 120,3MW» στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης & Ροδόπης του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «Καμαρίδης Global Wire ΑΒΕΕ» με προϋπολογισμό 121,280 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 36 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί στην οικονομία μας η πανδημία, η έγκριση στρατηγικών επενδύσεων που θα φέρουν στο μέλλον χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται απρόσκοπτα. Και σήμερα, η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε τέσσερις νέες επενδύσεις. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, κ. Ορέστη Καβαλάκη για την καλή δουλειά που κάνουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Η αναγκαιότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων είναι επιτακτική καθώς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προσφέροντας επιπλέον στήριξη στις τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν αυτές τις επενδύσεις και θα επιφέρουν οικονομικά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Εγκρίνουμε Στρατηγικές Επενδύσεις και δημιουργούμε ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καταργώντας τα εμπόδια και επιταχύνοντας τις διαδικασίες».

Ζήσης Ηρειώτης thessaliaeconomy.gr

error: Content is protected !!