Διερευνητικές στον ορίζοντα μετά τη Νavtex “καλής θελήσεως” της Άγκυρας

2982037
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 07:31

KEN

Ανοικτό επιχειρεί να αφήσει το παράθυρο των διερευνητικών επαφών η Άγκυρα με μία Navtex «καλής θελήσεως», την οποία η ίδια έχει φροντίσει το τελευταίο διάστημα να ακυρώσει.

Η Navtex που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης αφορά το Oruc Reis, ενώ τόσο η εξάμηνη διάρκειά της, όσο και το πεδίο ερεύνης (τουρκική υφαλοκρηπίδα) ερμηνεύονται ως απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να εκπέμψει ένα θετικό σήμα που θα επιτρέψει την επανάληψη των διερευνητικών ομιλιών.

Πράγματι, η δεσμευόμενη περιοχή από την Νavtex αφορά στον κόλπο της Αττάλειας και η χρονική της διάρκεια, φέρει σημερινή ημερομηνία έναρξης εκτείνεται δε έως τις 21 Ιουνίου του 2021.

Από τη μεριά της η Αθήνα παραμένει σε ετοιμότητα για την πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μετά τις 20 Ιανουαρίου, με το Βερολίνο, όπως σημείωνε σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή της Κυριακής, να πιέζει για επίσπευση.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο αφορά την πρόσκληση για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, που πρέπει να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Για την Αθήνα ιδανικά ο επόμενος γύρος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο η πρόσκληση να έλθει πριν από το νέο έτος και να προτείνει ο επόμενος γύρος να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αποτελεί και επιθυμία του Βερολίνου. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα σφίγγει τον κλοιό στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το CNN Turk, η Άγκυρα θα ανεγείρει συνολικά πέντε ναυτικά παρατηρητήρια, εκ των οποίων τα τρία στα Κατεχόμενα και τα δύο περί το λιμάνι της Μερσίνης, στην απέναντι τουρκική ακτή. Και στο Αιγαίο πάντως χθες σημειώθηκε ένταση καθώς δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στις 7 το απόγευμα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 07:36

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!