ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ημέρα που ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του και το έδωσε σε μια πόpνη

self ear 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τι οδήγησε τον μεγάλο ζωγράφο σε αυτή την πράξη

KEN

Όταν ρωτήσεις αρκετούς ανθρώπους κάτι για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, το πρώτο πράγμα που θα σου πουν δεν είναι η «Έναστρη νύχτα» ή το «Νυχτερινό Καφέ» και το «Υπνοδωμάτιο στην Άρλ». Είναι πως έκοψε το αυτί του. Πράγματι, στις 23 Δεκεμβρίου του 1888, ο Βαν Γκογκ πήρε ένα ξυράφι και έκοψε ένα μέρος (όχι ολόκληρο), του αυτιού του.

Για χρόνια πίστευαν ότι αυτό συνέβη λόγω του έντονου τσακωμού που είχε με τον φίλο και συγκάτοικο του ζωγράφο Πολ Γκογκέν. Μια άλλη εκδοχή αυτής της ιστορίας λέει μάλιστα πως ο Γκογκέν ήταν εκείνος που του έκοψε το αυτί.

Μια άλλη ιστορία λέει πως έπασχε από την νόσο Μενιέρ, η οποία προκαλεί ζαλάδες και απώλεια ακοής. Ίσως το βουητό λοιπόν να το ενοχλούσε συνέχεια και να προσπάθησε να απαλλαγεί με αυτόν τον τρόπο από αυτό.

Μια άλλη εκδοχή, πιο πρόσφατη και πιο πιθανή, οφείλεται σε ένα γράμμα που πήρε εκείνη την ημέρα. Είναι γνωστό πως η ψυχική υγεία του Βαν Γκογκ ήταν εύθραυστη και πολλές φορές είχε ψυχωτικά επεισόδια και ψευδαισθήσεις. Ο αδερφός του, Tεo, ήταν έμπορος τέχνης και αγαπούσε πολύ τον αδερφό του. Του παρείχε ψυχολογική και οικονομική στήριξη, ενώ τον είχε συστήσει σε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης.

https://blog.singulart.com/en/2019/11/18/the-life-of-vincent-van-gogh-and-self-portrait-1889-explained/

Εκείνη την ημέρα ο Βαν Γκογκ έλαβε ένα γράμμα. Σε αυτό ο Tεo του εξηγούσε πως θα παντρευόταν την αγαπημένη του, Τζο Μπόγκνερ, και πως ήδη είχε πάρει την άδεια της μητέρας τους για τον γάμο. Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν από την αρχή γνωστό ότι πήρε πολύ άσχημα τα νέα αυτά, καθώς πίστεψε ότι θα έχανε την στήριξη του αδερφού του. Πρόσφατα λοιπόν, αφού τα δυο γεγονότα συνέβησαν την ίδια ημερομηνία, συνδέθηκαν από τους επιστήμονες.

Μετά την ανάγνωση του γράμματος, ο Βαν Γκογκ πήγε σπίτι και το ίδιο βράδυ πήρε το ξυράφι και έκοψε το αυτί του. Αμέσως μετά πήγε στον αγαπημένο του οίκο ανοχής, και έδωσε το αυτί του σε μια ποpνη για να του το φυλάξει.

Μόλις ανάρρωσε ζωγράφισε τον εαυτό του με τον επίδεσμο στο αυτί.

Πηγή

error: Content is protected !!