ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απολογισμός του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου

1ο Γορίτσα Trail Run 11 Οκτωβρίου

Κάθε χρόνο ο απολογισμός του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου παρουσίαζε εντυπωσιακά αποτελέσματα που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί παλαιότερα, αλλά όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και τον πλανήτη στο 2020 με την πανδημία του covid-19, τους περιορισμούς και την καραντίνα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για ένα πισωγύρισμα για τον σύλλογο, και για αναστολή του μεγαλύτερου μέρους της δράσης του. Αντίθετα, μέσα από τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, ο ΣΔΥΒ και τα 356 μέλη του επέδειξαν απίστευτη συνοχή, απέδειξαν πόσο δεμένοι είναι, και κινούμενοι βάση των κανόνων που όριζε η Πολιτεία, και της ατομικής δράσης, βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν αυτό που έκαναν πάντα, κάνοντας πράξη και μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο το σύνθημα του ΣΔΥ Βόλου που τον συνοδεύει στα 31 χρόνια της ιστορίας του: «Το τρέξιμο είναι Υγεία». Ένα σύνθημα που αποδείχθηκε πιο επίκαιρο από ποτέ, και που αποτέλεσε δικαίωση για κάθε δρομέα, αθλητή και αθλούμενο που ακολουθεί και σκοπεύει να ακολουθεί για πάντα τον Αθλητισμό ως τρόπο ζωής, από την ημέρα που τον γνώρισε, με συνέπεια να θωρακίζει κατά κανόνα την υγεία του, τη φυσική κατάσταση και την ψυχολογία του.

KEN 4

Η διακοπή των περισσότερων αγώνων δρόμου και των εκδρομών, δημιούργησε νέες εναλλακτικές δράσεις για τον ΣΔΥΒ, που θα συνεχίζονται για πάντα στο μέλλον, ακόμη και όταν δεν θα υπάρχουν τα μέτρα για τον covid. Έτσι καθιερώθηκαν μέσα στο έτος οι ομαδικές προπονήσεις σε ατομικό επίπεδο, οι οποίες γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή σε δρόμο, και κάθε Πέμπτη trail. Παράλληλα κάθε Σαββατοκύριακο καιρού επιτρέποντος, διεξάγεται πεζοπορία στα εκπληκτικά μονοπάτια που προσφέρει το Πήλιο. Μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν 77 ομαδικές προπονήσεις. Οι πεζοπορίες ήταν 29, και εκατοντάδες μέλη και μη του συλλόγου γνώρισαν τα μονοπάτια σε Γορίτσα, Άλλη Μεριά, Άγιο Ονούφριο, Σταγιάτες, Κατηχώρι, Μακρινίτσα, Πορταριά, Χάνια, Μακρυρράχη, Ανεμούτσα, Φράγμα Παναγιώτικο, Αργυραίικα, Καλά Νερά, Μηλιές, Nταμούχαρη, Μούρεσι, Τσαγκαράδα, Φακίστρα, Λαμπινού, Λιμνιώνα, Μυλοπόταμο, Μηλίνα, Λαύκο, Χορευτό, Ζαγορά, Λεφόκαστρο, Κάλαμο, Αργαλαστή, Άνω Λεχώνια, Παλαιόκαστρο, Άγιο Βλάσιο, Άγιο Λαυρέντιο όπου έγιναν οι διαδρομές στο έτος. Την μεγαλύτερη απήχηση απέσπασαν το Μονοπάτι των Καταρρακτών Χάνια – Μακρυρράχη που πραγματοποιήθηκε 2 φορές, και η διαδρομή στο Βένετο που χαρακτηρίζεται ως η πολυπληθέστερη που έχει γίνει πρόσφατα στην περιοχή. Πρωτότυπη ήταν η νυχτερινή πεζοπορία στη Γορίτσα. Την μνήμη του Δημήτρη Κοντογιάννη, του προέδρου που ανέδειξε τον σύλλογο, τίμησαν τα μέλη του ΣΔΥΒ με εξάωρη πεζοπορία στο χωριό του τις Μηλιές, όπου έζησε και έφυγε από τη ζωή. Χιλιάδες ήταν ακόμη οι προπονήσεις και οι πορείες που γίνονταν καθημερινά από επιμέρους ομάδες αθλητών του ΣΔΥ Βόλου.

Στον αγωνιστικό τομέα, ενώ ο Ημιμαραθώνιος Βόλου δεν έγινε λόγω του συνωστισμού που θα υπήρχε από τις 2.000 συμμετοχές, ο ΣΔΥΒ υπερέβαλε τις δυνάμεις και διοργάνωσε βάση των πολύ αυστηρών κανονισμών της ΓΓΑ από τον Αύγουστο και μετά 3 αγώνες, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο έτος σε όλη τη Μαγνησία. Η αρχή έγινε την 1η Αυγούστου με τον 5ο Καραμάνειο Ορεινό Αγώνα Χανίων Πηλίου, ενώ ακολούθησε στις 23 του μήνα το 1ο Volos Αλυκές by Night, ο πρώτος νυχτερινός αγώνας που έγινε ποτέ στην πόλη, και είχε τιμώμενο πρόσωπο τον Σπαρταθλητή και κορυφαίο δρομέα του συλλόγου όλων των εποχών Κώστα Ρέππο. Στις 11 Οκτωβρίου με το 1ο Γορίτσα Trail Run & MTB Festival, ο ΣΔΥΒ έκλεισε το σερί των διοργανώσεών του για το 2020. Για το ευ αγωνίζεσθε στον Καραμάνειο επαινέθηκαν οι Πέτρος Γεωργούλας, Στέλιος Μόλικο, Γιάννης Κλόκας.

Η ματαίωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας για πρώτη φορά στην ιστορία του, οδήγησε στη δημιουργία της virtual εκδοχής του αγώνα όπου ο κάθε δρομέας σε όλη τη Γη μπορούσε να τρέξει άτυπα από την πόλη του και τη χώρα του. Η διήμερη αποστολή του ΣΔΥΒ με 150 μέλη στην Αθήνα ακυρώθηκε (τα μέλη του ΣΔΥΒ είχαν εξαντλήσει τις θέσεις που πήρε ο σύλλογος μέσα σε ένα 24ωρο), και τη θέση της πήρε η συμμετοχή στον virtual αγώνα από τον Βόλο, ή από όπου αλλού μένει κάθε δρομέας. Συνολικά μέσα στον Νοέμβριο 303 δρομείς του συλλόγου έτρεξαν στον Virtual Αυθεντικό Μαραθώνιο και το Virtual Run ΣΔΥ Βόλου που έκανε κατ’ επέκταση ο σύλλογος. Οι αθλητές του ΣΔΥΒ έτρεξαν και σε κάθε άλλο virtual αγώνα που διοργανώθηκε, όπως για παράδειγμα της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων που είχε σύνθημα «Στηρίζω και εγώ τη δωρεά οργάνων». Με διοργάνωση από τον ΣΔΥΒ, σε εξέλιξη είναι και θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιανουαρίου 2021 το 5ο Virtual Volos Santa Run, όπου κάθε συμμετέχοντας μπορεί να προσφέρει απευθείας και χωρίς μεσολάβηση, χρήματα ή τρόφιμα σε Ίδρυμα της επιλογής του, ή σε κάποιον που έχει ανάγκη.

52 ήταν οι διοργανώσεις που έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου μέσα στο 2020. Καθώς αρκετές είχαν και παράλληλες αποστάσεις, οι συμμετοχές έφτασαν στους 78 αγώνες. Οι περιοχές εκτός Μαγνησίας που αγωνίστηκαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου, ήταν: Άγναντα Τζουμέρκων, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Άλσος Βεΐκου Γαλατσίου, Ασβεστόπετρα Κοζάνης, Βαρυμπόμπη, Γεντίκι Λάρισας, Διόνυσος, Ζηρίνειο στάδιο Κηφισιάς, Ιωάννινα, Καβάλα, Κατερίνη, Καραθώνα Αργολίδας,  Καυτατζόγλειο Στάδιο, Κιλκίς, Κίρκη Αλεξανδρούπολης, Κοκκινοπλός Ελασσόνας, Κρυονέρι Αττικής, Λαϊλιάς Σερρών, Λιβαδειά, Λυκαβηττός, Μενδενίτσα, Μεσσήνη, Μεταμόρφωση Αραχαμιτών Αρκαδίας, Μέτσοβο, Οίτη, Όλυμπος, Παλαιοχώρα Χανίων, στάδιο Πανελληνίου, Πάρνηθα, Πεντέλη, Λίμνη Πλαστήρα, Πόζαρ, Ροδόπη, Σέιχ Σου, Σίφνος, Σχινιάς, Τείχιο, Τσαριτσάνη, Φαλακρό Όρος Δράμας, Φολόη Αρχαίας Ολυμπίας, Χορτιάτης Θεσ/κης, Ψάθα Αττικής. Δεν υπολογίζονται μάλιστα οι συμμετοχές σε άλλα αθλήματα όπως ποδηλασία, κολύμβηση, χειμερινή κολύμβηση, η ποδηλατική εξόρμηση στον Κίσσαβο, κ.α.

Τις περισσότερες συμμετοχές είχε ο ΣΔΥΒ στους εξής αγώνες:

33 στο Katerini Run 8 Μαρτίου

29 στο Γεντίκι Trail Λάρισας 16 Φεβρουαρίου

16 στον Rupicapra & Faethon Olympus Trail Κοκκινοπλός Ελασσόνας 9 Αυγούστου

13 στον Λέβαδο Trail 13 Ιανουαρίου

12 στον Hercules Mountain Marathon Οίτη, 20 Σεπτεμβρίου

9 στον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 19-20 Σεπτεμβρίου

8 στο Ultra Ursa Trail 29-30 Αυγούστου

Στους δύο πρώτους αγώνες έγινε εκδρομή με λεωφορείο, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι άλλες εκδρομές που θα γίνονταν, με αποκορύφωμα τον Ημιμαραθώνιο Βουδαπέστης τον Σεπτέμβριο, και βέβαια τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Οι συμμετοχές σε αγώνες στο εξωτερικό ήταν φέτος μόνο δύο: Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βετεράνων Αθλητών Στίβου στο Βελιγράδι 7-8 Μαρτίου από τον Στράτο Συμεωνίδη, και 9ος Κλήρου Ατόβρυση στην Κύπρο 8 Μαρτίου από την Ελένη Πρατσή.

Οι εξής δρομείς του ΣΔΥΒ αναδείχθηκαν νικητές στη γενική κατάταξη σε έστω έναν αγώνα μέσα στο 2020 (χωρίς να υπολογίζονται οι virtual): Χρήστος Αγνουσιώτης, Αμβρόσιος Δημητριάδης, Χριστίνα Κατζουράκη, Γιάννης Κλόκας, Ευδοκία Μαρκά, Εύη Μυλωνά, Νίκος Σκούταρης, Στράτος Συμεωνίδης, Ζήσης Τσουρέλης. Στην τριάδα γενικής ή κατηγορίας βρέθηκαν επίσης οι Μαρία Διαμαντοπούλου, Κλεοπάτρα Καρακώστα, Στέργιος Κουσκουρίδας Ευριπίδης Μπουμπουζιώτης, Μάρθα Ξηροφώτου, Χρήστος Παρασκευάς, Νίκος Σιδηρόπουλος, Δήμητρα Σιδηροπούλου, Κώστας Σκοτίδης, Νίκος Σκούταρης, Κατερίνα Τσάγγαρη.

Σε αγώνες υπεραπόστασης έτρεξαν οι:

– Rodopi Ultra Trail 109 miles Αντώνης Νικολόπουλος, Κώστας Τσουράπας, Θανάσης Αλεξίου. Την καθολική αναγνώριση και τα πλέον θετικά σχόλια σε όλη την Ελλάδα απέσπασε για την πράξη του ο Κώστας Τσουράπας, καθώς μαζί με τον συναθλητή του Ηλία Τσαπαρέλη διέκοψαν για ώρες τον αγώνα τους προκειμένου να βοηθήσουν αθλητή που υπέστη ατύχημα όταν έπεσε σε ρεματιά.

– Olympus Mythical Trail 106km Μάρθα Ξηροφώτου (3η γενικής γυναικών)

– Rodopi Advendurun 50 miles Μπάμπης Δοδοντζίδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Κώστας Πολίτης

– Ultra Ursa Trail Μέτσοβο 100km και Tihio Wolf’s Race 53km Απόστολος Μπαρμπούλης. Στον 2ο αγώνα, και ο Θωμάς Μαλιαχόβας.

– Lost Trail 57km Όλυμπος Κώστας Ραμματάς.

Μεταξύ των πολλών ακόμη δράσεων από τον ΣΔΥ Βόλου μέσα στο έτος, ξεχωρίζουν: Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση της κοπής πίτας του συλλόγου στην οποία μεταξύ άλλων τιμήθηκαν 16 δρομείς του ΣΔΥΒ για τις επιτυχίες και τη διαχρονική προσφορά τους στον αθλητισμό. Τους απονεμήθηκε ως βραβείο-έκπληξη αντί μίας τυπικής πλακέτας, το νέο τζάκετ του συλλόγου. Επίσης τιμήθηκαν τα παιδιά των δρομέων-μελών του συλλόγου που ήδη έχουν τρέξει στους πρώτους τους (παιδικούς) αγώνες και που θα αποτελέσουν στις επόμενες δεκαετίες το νέο αίμα ως συνεχιστές του ΣΔΥΒ.

Ο ΣΔΥ Βόλου υποδέχθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου τη Γαλλίδα αθλήτρια Marie Lootie που τρέχει κυριολεκτικά τον Γύρο της Γης σε 2 χρόνια, και έκανε το πέρασμά της από τον Βόλο. Δύο ημέρες μετά, στις 6.00 το πρωί τιμητικά τη συνόδευσαν μέλη του συλλόγου τρέχοντας μαζί της 12 χιλιόμετρα ως τη διασταύρωση προς το Βελεστίνο, κατά την πορεία της προς τη Λάρισα. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικά για τον ΣΔΥ Βόλου και την πόλη τα πολύ όμορφα λόγια που έγραψε η Marie Lootie για τον σύλλογο και τον Βόλο, που τα διάβασαν και θα τα διαβάζουν για πάντα στο μέλλον σε όλο τον κόσμο όσοι παρακολουθούν την πορεία που προξενεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Εξίσου τιμητικό ήταν ότι η αθλήτρια έτρεξε τη διαδρομή αυτής της ημέρας με το τεχνικό μπλουζάκι του Ημιμαραθωνίου Βόλου που της προσέφερε ο σύλλογος και το οποίο θα ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους, όπως έγραψε η Γαλλίδα αθλήτρια.

Λόγω της ματαίωσης του Αγώνα Δρόμου και Θυσίας Αγριά – Δράκεια, τα μέλη του ΣΔΥΒ ως ελάχιστο χρέος έτρεξαν τον Δεκέμβριο ατομικά τη διαδρομή στη μνήμη των 118 θυμάτων.

Στις Φυλακές, στο Ορφανοτροφείο Βόλου, και σε συμπολίτες που τα ζήτησαν, απέδωσε ο ΣΔΥΒ τα ρούχα που συγκέντρωσε τον Φεβρουάριο μετά από τη μαζική κινητοποίηση των μελών του.

Ο ΣΔΥ Βόλου συνεργάστηκε και στο 2020 άψογα με όλους τους φορείς, τον Δήμο Βόλου, τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λιμενικό, Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, τα σωματεία και συλλόγους της περιοχής, τις επιχειρήσεις που ήταν χορηγοί του συλλόγου και των αγώνων του, τις εφημερίδες, sites, ΜΜΕ που προέβαλαν τις δραστηριότητες του ΣΔΥ Βόλου και τους ευχαριστεί όλους. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, την MTB4FUN VOLOS, τον Όμιλο Ηρακλής, το 9ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βόλου, Φυσιολατρικό Όμιλο Πάνα, Αναπτυξιακό-Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΔΡΑΚΕΙΑ», Πολιτιστικό/Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου Πηλίου, Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών Βόλου Ιάσονα. Εξίσου συνεργάστηκε με την Ομοσπονδία των συλλόγων δρομέων ΕΟΣΛΜΑ-Υ, τον ΣΜΝ Λάρισας, ΣΔ Τρικάλων, ΣΔ Καρδίτσας, ΑΠΣ Ζευς Πιερίας, και όλα τα σωματεία της Ελλάδας, όπως και με τις Οργανωτικές Επιτροπές των Μαραθωνίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και όλων των διοργανώσεων, την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου. Όπως και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την υγειονομική της επιτροπή, με την οποία είχε αλλεπάλληλη επικοινωνία για τα μέτρα για τον covid-19, ενώ ο σύλλογος κατέθεσε επίσημα επίσης προτάσεις και σχόλια. Ο ΣΔΥΒ ευχαριστεί τους δεκάδες εθελοντές, όπως και τον Γιώργο Καλαντζή, που αποτέλεσε την ψυχή στη χάραξη των trail αγώνων.

41 νέα μέλη γράφτηκαν μέσα στο έτος στον ΣΔΥ Βόλου, με συνέπεια ο σύλλογος να αριθμεί 356, λίγο πριν μπει στην 32η χρονιά της ιστορίας του. Από όλα όσα επιτεύχθηκαν στο 2020 με τόσες δυσκολίες, από όλα όσα έγιναν βήμα-βήμα στα 31 χρόνια ιστορίας του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου μέχρι να φτάσει ο ΣΔΥΒ εδώ, τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την απίστευτη συνοχή, τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, την υποστήριξη σε κάθε δράση από το σύνολο των μελών του ΣΔΥΒ. Ο σύλλογος ευχαριστεί τα 356 μέλη του που κάθε ένας διαθέτοντας προσωπικό χρόνο, κόπο και ιδρώτα οδηγούν τον σύλλογο και το άθλημα στα αξιοθαύμαστα επίπεδα πανελλήνιας επιτυχίας και αναγνώρισης.

Από τον Φεβρουάριο ο ΣΔΥΒ ανήκει στους συλλόγους αιμοδοτών. Ο αριθμός μητρώου του ΣΔΥ Βόλου στις Κεντρικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, είναι ο 15211. Τα μέλη του συλλόγου και οι οικογένειές τους προσφέρουν αίμα ανά τακτά διαστήματα καθώς λόγω των γεγονότων υπάρχει έλλειψη. Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάστηκε στις 15 Ιουνίου και πολλά μέλη του ΣΔΥ Βόλου έδωσαν αίμα.

Ο ΣΔΥ Βόλου εύχεται τα καλύτερα σε όλους για το 2021, και σύντομα να επανέλθουν τα πάντα στους ρυθμούς της προ covid εποχής. Αντί επιλόγου, ο σύλλογος κλείνει με την ανακοίνωση που εξέδωσε με την εμφάνιση της πανδημίας, ανακοίνωση που πάντα θα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για κάθε μέλος του:

Για τους γιατρούς, και για το Νοσοκομείο – ανακοίνωση ΣΔΥ Βόλου

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, απευθύνουμε ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους γιατρούς, νοσηλευτές, το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό, στους συντηρητές των μηχανημάτων, τις καθαρίστριες, για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν, με πολύ μεγάλο φόρτο στη δουλειά τους, και με τον κίνδυνο να νοσήσουν και οι ίδιοι. 40 από αυτούς είναι και μέλη – δρομείς του ΣΔΥ Βόλου.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να εφαρμόζουμε με τον πλέον αυστηρό και σχολαστικό τρόπο κάθε μέτρο ασφαλείας. Εκτός από την ίδια την προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας, θα βοηθήσουμε να μη δυσκολέψει και άλλο το έργο τους.

error: Content is protected !!