ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λιανεμπόριο: Σκέψεις για άνοιγμα με κανόνες μετά τις 7 Ιανουαρίου – Δύσκολα για την εστίαση

131999706 1775045055982023 3773869103792029479 n 1
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται στη χώρα μας και οι εμβολιασμοί κατά του ιού, που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου στην Ευρώπη, είναι η πρώτη νίκη κατά του αόρατου εχθρού. Πλέον, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο πότε θα γίνει η άρση του lockdown και πότε τα στοιχεία θα επιτρέψουν στον κόσμο να γυρίσει στην κανονικότητα, όσο βεβαίως αυτό είναι δυνατό με δεδομένη την επικινδυνότητα της διασποράς του ιού. Στις αρχές του νέου έτους θα γίνουν συζητήσεις με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

KEN

Η απόφαση της πολιτείας ενόψει της Πρωτοχρονιάς είναι ξεκάθαρη και ειπώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης την Δευτέρα: Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με τα Χριστούγεννα και πλέον η Πρωτοχρονιά αποτελεί το τελευταίο… κρας τεστ που θα «ανάψει» το πράσινο φως για να γίνει η μερική άρση του lockdown. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι καλά, τότε είναι πιθανό να έχουμε νέα παράταση του lockdown. Με λίγα λόγια, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί αισθητά, οι Αρχές ευελπιστούν ότι στην τελευταία… στροφή των εορτών δεν θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων κι έτσι θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να θέσει επί τάπητος το ζήτημα για να τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και, σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες».

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες. «Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως», επεσήμανε. Σχετικά με το πώς κινήθηκαν οικονομικά τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο τζίρος την περασμένη εβδομάδα έφτασε έως και το 40%. Οι πολύ μεγάλες αλυσίδες δεν δουλέψανε. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις τα μικρά μαγαζιά έκαναν καλύτερο τζίρο, με τη μέθοδο click away».

Δύσκολο το άνοιγμα της εστίασης

Για τα μέτρα περιορισμού και τα σενάρια για την άρση τους από τη νέα χρονιά, μίλησε το Σάββατο και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Τα μέτρα για την αγορά θα λειτουργήσουν ως έχουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», σημείωσε στο MEGA, λέγοντας πως είναι δύσκολο γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αναφερόμενος στην αγορά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως είναι σημαντικός ο τζίρος που προστέθηκε στα καταστήματα από το click away, μέτρο που, όπως είπε, «δούλεψε» περισσότερο για τα καταστήματα που ήταν πιο οργανωμένα. «Είχαμε αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν μετά τις 7 Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, τόνισε ότι οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με εκείνον να παίρνει τις όποιες αποφάσεις. Ακόμη όμως είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορονοϊό, συνεπώς χρειάζεται υπομονή.

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τα καταστήματα

Ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη. Όσον αφορά στην εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 14 Δεκεμβρίου η επιτροπή των 31 ειδικών να ανοίξει κι άλλο η αγορά ήταν απολύτως αρνητική, όπως είχαν μεταφέρει έγκυρες πηγές στο ethnos.gr. Οι επιστήμονες δεν προτίθενται να δώσουν το «πράσινο φως» για να ανοίξει κι άλλο η χώρα, πέραν του click away, το οποίο μάλιστα παρακολουθούν ώστε αν χρειασθεί να διακοπεί και αυτό.

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο ethnos.gr ότι ήδη η κινητικότητα στην χώρα είναι αυξημένη και το επιπλέον άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα μετά τις γιορτές.

error: Content is protected !!