ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χαρακόπουλος με Μενδώνη: Επαναπατρισμός στη Λάρισα των τοιχογραφιών Παντόλφη – Τι πρότεινε για Πύργο Χαροκόπου

thumbnail Μάξιμος Μενδώνη 1 new 900x540
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κατανόηση και την άμεση ανταπόκριση της υπουργού Πολιτισμού προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό, την επιστροφή στη Λάρισα, των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου του μεσοπολέμου, Μιχάλη Παντόλφη, οι οποίες εδώ και δυο δεκαετίες βρίσκονται για συντήρηση στον Βόλο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την θετική είδηση που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που είχε με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον ιστοριοδίφη κ. Νίκο Πα-παθεοδώρου κατέθεσε στις 16.12.20 ερώτηση στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι οι τοιχο-γραφίες του Παντόλφη αποτοιχίστηκαν από ψαράδικα της Δημοτικής Αγοράς της Λάρισας, πριν την κατεδάφισή της, το 1978. Ακολούθως, αποθηκεύτηκαν στα γραφεία της Λαογραφι-κής Εταιρείας Λαρίσης, που στεγάζονταν τότε στο υπόγειο του Δημαρχείου, ενώ το 1991 κατέληξαν στον Βόλο, προκειμένου να συντηρηθούν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας, όπου και παραμένουν. Με δεδομένο ότι η Λάρισα διαθέτει από το 2014 ένα ε-ξαιρετικών προδιαγραφών Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπο-στήριξε ότι είναι εύλογο οι τοιχογραφίες του Παντόλφη, «του Θεόφιλου της Λάρισας», να επιστρέψουν στην πόλη και να εκτεθούν στο κοινό, όπως αξιώνει και ο δήμος Λαρισαίων -σύμφωνα με αλληλογραφία που του κοινοποίησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας.

Κοσμήματα για την πόλη

Η υπουργός Πολιτισμού, η οποία χαρακτήρισε «κοσμήματα για την πόλη» το Λαογραφικό Μουσείο όσο και την Πινακοθήκη, αλλά και το σύγχρονο Διαχρονικό Μουσείο, συμφώνησε ότι τα έργα του Παντόλφη πρέπει να επιστραφούν στη Λάρισα. Καθώς, όμως, για τη μετακί-νησή τους χρειάζεται έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, δεσμεύτηκε να ζητήσει στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου την εισαγωγή του θέματος για τη λήψη σχετικής απόφασης, προκειμένου να μεταφερθούν στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, όπου και μπορεί να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρι-σας, με την αναγκαία συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Χαρακόπουλο για τη διαδικασία πιστοποίησης από το Υπουργείο Πολιτισμού των μη δημόσιων μουσείων, όπως είναι η Πινακοθήκη, για την οποία αναμένει τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν οι χώροι υγιεινής να είναι προσβάσιμοι από τα ΑμεΑ.

Πολυχώρος…

Ο κυβερνητικός βουλευτής ενημέρωσε επίσης την υπουργό για το ενδιαφέρον των κατοί-κων της Γιάννουλης σχετικά με τον Πύργο του Χαροκόπου –αναγνωρισμένο ως διατηρητέο μνημείο- που κινδυνεύει με κατάρρευση και όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η αείμνη-στη υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε και στο πα-ρελθόν αναδείξει το ζήτημα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά καθώς πρόκειται για διατηρητέο μνημείο που βρίσκεται στην κυριότητα ιδιώτη, ήταν δυσχερής η όποια προσπά-θεια διάσωσης.

Με δεδομένη την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον δήμο Λαρισαίων να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου το μνημείο, η κ. Μενδώνη πρότεινε ο δήμος να διερευ-νήσει την εξαγορά του Πύργου Χαροκόπου μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ακολούθως, το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να εντάξει σε σχετικό πρόγραμμα την διαμόρφωση του Πύργου σε πολυχώρο με βάση τις προτάσεις του δήμου.

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για την καθοριστική συμβο-λή της στην πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, για την όποια η Υπουργός υπογράμμισε την άψογη συνεργασία της με την Περιφέρεια Θεσσα-λίας.

Πηγή: onlarissa.gr

KENT728X100 1
error: Content is protected !!