Ζέττα Μακρή, Σοφία Βούλτεψη, Μαρία Συρεγγέλα, οι νέες γυναίκες στην κυβέρνηση

ZETTA VOULTEPSI
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ποιες είναι οι νέες γυναίκες που μπαίνουν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Χρήστος Ταραντίλης

KEN 1

Περισσότερες γυναίκες θα υπάρχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Οι Ζέττα Μακρή, Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Βούλτεψη είναι οι τρεις νέες γυναίκες που μπαίνουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποια είναι η Ζέττα Μακρή, νέα υφυπουργός Παιδείας

Νέα υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίστηκε η Ζωή (Ζέττα) Μακρή, στη θέση της Σοφίας Ζαχαράκη. Η Ζέττα Μακρή τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Eίναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 και του 2004 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας. Επέστρεψε στη βουλή το 2013, αντικαθιστώντας τον Αθανάσιο Νάκο, ως επιλαχούσα. Επανεκλέχθηκε βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Το 1984 εξελέγη στο νέο, τότε, θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996 – 1999. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I. Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ., Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. ενώ διετέλεσε και Υφυπουργός Υγείας.

Συμμετείχε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Ποια είναι η Μαρία Συρεγγέλα, νέα υφυπουργός Εργασίας για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια

Η Μαρία Συρεγγέλα αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Εργασίας που θα είναι αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005. Yποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.

Ποια είναι η Σοφία Βούλτεψη, νέα υφυπουργός Μετανάστευσης

Η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη. Η Σοφία Βούλτεψη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά.

Ηταν πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού. Εχει διατελέσει  Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη Βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000. Έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σήμερα, είναι:

 • Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
 • Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 • Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος
 • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 • Σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού από το 1990 ώς το 1993. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από το 2000 ως το 2002, διορισμένη μετά από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.
 • Επαγγελματική σταδιοδρομία : Μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι».
 • Μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
 • Αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004)
 • Δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (δυτικής και πρώην ανατολικής), ΗΠΑ, Ρωσία, Ασία, Αφρική. Αποστολές στις εμπόλεμες περιοχές Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Βοσνίας, Σαχάρας, στη Ρουμανία για την πτώση του Τσαουσέσκου, στο Βερολίνο για την κατάρρευση του Τείχους.
 • Με εντολή του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ερεύνησε τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης του Οτσαλάν στα Μουδανιά.
 • Συνδικαλιστική δραστηριότητα: Έχει διατελέσει, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Μικτού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ

Οι γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

error: Content is protected !!