“Όχι” στον Ερντογάν από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

2988163


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, 14:18

KEN 4

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ φοιτητών και της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον της τοποθέτησης του νέου πρύτανη, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική αστυνομία μάλιστα συνέλαβε 17 άτομα μία ημέρα μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατά του διορισμού του πρύτανη, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την απόπειρα επιβολής του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας επί του ιδρύματος.

 

 

 

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συγκεκριμένα επιδρομές σε 13 συνοικίες της πόλης τα ξημερώματα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία οι έρευνες συνεχίζονται καθώς αναζητούνται άλλοι 11 ύποπτοι.

Χθες χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό μέσω διατάγματος του προέδρου Ερντογάν του Μελίχ Μπουλού, 50 ετών, στη θέση του πρύτανη του γνωστού αυτού δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπου οι παραδόσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα και όπου έχει φοιτήσει μέρος της τουρκικής ελίτ.

Ο διορισμός του προσώπου αυτού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, προκάλεσε κατακραυγή. Η οργή φοιτητών και καθηγητών δημιουργήθηκε, όχι μόνο εξαιτίας των σχέσεών του με το AKP, αλλά και λόγω του διορισμού του με προεδρικό διάταγμα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κάποτε εκλεγόταν. Όμως ο Ερντογάν επιφύλαξε για τον εαυτό του το προνόμιο του διορισμού των πρυτάνεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Τότε ο Ερντογάν εξόργισε την πανεπιστημιακή κοινότητα διορίζοντας για πρώτη φορά πρύτανη για να αντικαταστήσει την πολύ δημοφιλή διευθύνουσα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, η οποία είχε εκλεγεί μερικές ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Παραδοσιακά προπύργιο ισχυρής φοιτητικής κοινότητας της Αριστεράς, το Boğaziçi έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια.

Το 2018, πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν αφού διαδήλωσαν κατά της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία. Ο Ερντογάν τούς είχε χαρακτηρίσει «προδότες» και «τρομοκράτες».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, 14:33

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!