ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τηλεκπαίδευση: Ήρθε για να μείνει

C2F3CF77 6160 46B4 8D02 97AA8A97594C

Είναι δεδομένο ότι ο ερχομός του ιού έχει ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα και έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα μας στις οποίες οφείλουμε όλοι εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς να προσαρμοστούμε. Το άνοιγμα των σχολείων χαρακτηρίζεται από πολλούς αναγκαία προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των παιδιών στην κανονικότητα, καθώς οι δεξιότητες της κοινωνικοποίησης και η ανάγκη για ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επαφή δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Από άλλους, θεωρείται καταστροφή και πισωγύρισμα στα επιδημιολογικά δεδομένα εποχών πριν την επιβολή της καραντίνας και ενέχει υγειονομικούς κινδύνους που, περισσότερο κακό παρά καλό μπορεί να προκαλέσουν. 

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σε αυτή την εποχή, νέα στοιχεία και νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ένα γεγονός που όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμαστε: Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει. Έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν δείξει ότι ο κλάδος της εκπαίδευσης είχε ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες λιγότερο από όλους τους άλλους στις διαδικασίες του, πριν την περίοδο επιβολής των μέτρων ενώ τώρα πια, οι εκπαιδευτικοί γίνονται ολοένα και πιο εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας. Την ψηφιακή μετάβαση έχει ενστερνιστεί όχι μόνο το σχολικό δίκτυο αλλά και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας με τα Πανεπιστήμια να προσφέρουν όλο και περισσότερα προγράμματα και μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google έχει ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος μιας σειράς μαθημάτων που θα αντικαταστήσει τα πτυχία Πανεπιστημίου και θα προσφέρει ισότιμο τίτλο σπουδών. Σύμφωνα με τον Kent Walker αντιπρόεδρο Διεθνών Σχέσεων της Google,  ο τίτλος αυτός θα έχει ίδια βαρύτητα με ένα πτυχίο Πανεπιστημίου και θα προσφέρεται σε πολύ μικρό κόστος και με μικρότερη διάρκεια φοίτησης. Πλατφόρμες όπως το Zoom, το Webex, το Teams ήρθαν και έγιναν άμεσα διαθέσιμες σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή που φιλοξενεί μαθητή ή φοιτητή. 

Περεταίρω έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως καθώς το αυξημένο κόστος διαμονής μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την φοίτηση σε ξένη χώρα ή ακόμα και σε άλλη πόλη, ενώ εξεταστικές και πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας ξένων γλωσσών έχουν προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και διαθέτουν τις εξεταστικές τους υπηρεσίες εξ αποστάσεως με την χρήση υπολογιστή. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα νέο επάγγελμα που γεννήθηκε μέσα από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, το επάγγελμα του τηλεκπαιδευτή. Το αν θα μείνει και αν θα ανθίσει στα επόμενα χρόνια, είναι κάτι που μένει να το δούμε. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ακόμα και σήμερα δάσκαλοι ή εκπαιδευτικοί που δεν είχαν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, σήμερα δηλώνουν ότι έχουν πλέον αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο χειρισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αξίζει λοιπόν να δούμε το θετικό μιας υπόθεσης που έχει φέρει σε αναστάτωση ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και να είμαστε ανοιχτοί στην καινοτομία, καθώς από εδώ και στο εξής (όπως έχει δείξει και η ιστορία), δεν θα επιβιώσει απαραίτητα ο καλύτερος αλλά εκείνος που έχει την ευελιξία να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να δημιουργεί και να καινοτομεί ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Γράφει η Εύη Σανίδα, Καθηγήτρια Αγγλικών με ειδίκευση στην διδασκαλία Αγγλικών σαν δεύτερη ξένη γλώσσα σε παιδιά 9-14 ετών (Cambridge Delta), Πιστοποιημένη εξετάστρια και καθηγήτρια του φορέα πιστοποίησης TieExams,

error: Content is protected !!