Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας: «Καμία απόλυση αναπληρωτή – μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση

agwnistikh paremvash sthn ELME Larissas ekpaideytikoi

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας σχετικά με τους διορισμούς στην εκπαίδευση, αναφέρει τα εξής:

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε πρωτοφανή νομοθετικά μέτρα εν μέσω πανδημίας! Δεν έφτανε που με δικαιολογία την πανδημία προχώρησαν για πρώτη φορά σε προσλήψεις με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, τώρα οξύνουν την επίθεση ακόμα περισσότερο και δίνουν το δικαίωμα στους διευθυντές εκπαίδευσης να απολύουν αυτούς τους συμβασιούχους κατά την κρίση τους! Την ίδια στιγμή που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, εδώ και τόσους μήνες, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την ίδια στιγμή συνεχίζουν το αντιεκπαιδευτικό  τους έργο.

Να τονίσουμε ξανά ότι οι τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών, αποτελούν κατάφορη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στην εκπαίδευση, ακόμα και σε αυτά του αναπληρωτή. Είναι εξοργιστική η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπεδώσει τις πιο άθλιες σχέσεις εργασίας, αυτές των ολιγόμηνων συμβάσεων χωρίς δικαιώματα και προστασία στο όνομα του covid19. Να κρατήσει όμηρους χιλιάδες συμβασιούχους να τους μετατρέψει σε δια βίου απόκληρους! Τώρα μάλιστα, διευρύνει το διευθυντικό δικαίωμα να απολύει ο διευθυντής εκπαίδευσης κατά την κρίση του! Τι άλλο θα περιμένουμε; Να απολύει και μονίμους κατά την κρίση του;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συμβάλλει και αυτή από την πλευρά της ώστε η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση να γίνει καθεστώς, με εκπαιδευτικούς-ομήρους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, σε μια μόνιμη ανασφάλεια και ένα ανελέητο κυνήγι προσόντων πιστή και με τις υποδείξεις ΕΕ-ΟΟΣΑ. Εν μια νυκτί ψηφίστηκαν τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών από τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης μέσα στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, και τώρα φέρνει τις απολύσεις των εκπαιδευτικών αυτών ή την ανανέωση των συμβάσεων τους με όρους όχι συνολικά και για όλους από το υπουργείο αλλά από τον διευθυντή εκπαίδευσης τον οποίο μετατρέπει σε κανονικό εργοδότη με δικαίωμα πρόσληψης και απόλυσης πια! Του δίνει εξουσίες που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε.

Σύμφωνα  με εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, καλούνται οι Διευθυντές εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συνεχίζουν να συντρέχουν λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη τρίμηνης διαρκείας και σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν στη ΛΗΞΗ της σύμβασης (απόλυση) των συναδέλφων!

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν με αυτή την σύμβαση κάλυψαν σε πολλές περιπτώσεις όχι «έκτακτα» κενά covid, όπως τα ονόμασε το ΥΠΑΙΘ, αλλά πάγια κενά και πολλές φορές μάλιστα κενά τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης. Μάλιστα πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μεγάλη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, αποδεικνύοντας ότι τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας δεν είναι «έκτακτα» για να καλυφθούν από ολιγόμηνες συμβάσεις αλλά πάγια και καίρια. Σε όλη αυτή την δυστοπία των σχολείων μας, τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς αλλά και πολλοί συνάδελφοι να μείνουν άνεργοι ξαφνικά γιατί «αξιολογήθηκαν» ως «μη απαραίτητοι» πλέον.

Είναι εξοργιστικό, μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, η κυβέρνηση, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αντί να προχωρά σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς ώστε να στελεχώσει τα σχολεία με το αναγκαίο προσωπικό και να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της φτωχολογιάς, βρίσκει την ευκαιρία να δημιουργήσει γενιές δούλων που θα παραπέουν αιωνίως ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Το παιχνίδι με τη ζωή και την εργασία των αναπληρωτρ(ιώ)ν πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

  • Καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου εκπαιδευτικού
  • Κατάργηση όλου το νομοθετικού πλαισίου της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας μετατρέπει σε εκπαιδευτικούς – λάστιχο (ν.4589 του ΣΥΡΙΖΑ, τρίμηνα, τοπικές προσλήψεις κ.α.).Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.
  • Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία με πλήρη στελέχωση όλων των δομών εκπαίδευσης με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Πλήρη δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά) αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
  • Κατάργηση του προσοντολογίου (ν.4589/19) και του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20)

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!