ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι γίνεται στη Λάρισα με τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό; Ελέγχονται πρόσφατα δείγματα

koronoios 2

Τρία μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της Μεγάλης Βρετανίας κατέγραψε το εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Οι επιστήμονες εικάζουν τώρα ότι υπάρχει διασπορά, καθώς τα τρία περιστατικά εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές: την Πιερία, την Πτολεμαΐδα και τη Χαλκιδική. Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι ο ιός έχει εντοπιστεί μόνο στην Αθήνα και την Κρήτη.

Το γεγονός αυτό, σαφώς και έχει ανησυχήσει τους ειδικούς. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ πως: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα».

Τι γίνεται όμως με την Λάρισα και τον μεταλλαγμένο ιό; Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, αυτές τις ημέρες «τρέχουνε» τα πρόσφατα δείγματα στη Λάρισα και γίνεται ο έλεγχος για τυχόν κρούσματα. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπάρξουν νεότερα.

Μέχρι στιγμής πάντως όπως μας ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπ. Υγείας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία): «προς το παρόν στη Λάρισα δεν έχουν βρεθεί μεταλλάξεις».

«Τώρα ελέγχονται τα δείγματα, οπότε θα έχουμε απάντηση τις επόμενες ημέρες», τόνισε από την πλευρά του και ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ  κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος.

Να σημειωθεί  ότι τα δείγματα ελέγχονται σε ειδικά μεγάλα μηχανήματα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο μοναδικό εργαστήριο που μπορεί να κάνει αυτούς τους ελέγχους, στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr ζητήθηκαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας χθες Τρίτη, τα πρόσφατα στελέχη από τον κ. Αρκουμανέα και αυτή την στιγμή διενεργείται έλεγχος των στελεχών για να διαπιστωθεί κατά πόσο ένα ποσοστό από αυτά ανήκουν στις τρεις μεταλλάξεις.

Αθανασία Παύλου

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!