ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βαγενά: «Μη φοβάστε την ελευθερία»

bagena 1
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με αναφορά στην κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την προωθούμενη αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και με την κατάθεση αυτής στα πρακτικά, ξεκίνησε την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής χτες, 10/02/21, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, τονίζοντας, όπως και σε προηγούμενες ομιλίες της, πως αποτελεί τιμή και καθήκον όσων ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να δίνουν φωνή στην κοινωνία και σε αυτούς που με την ψήφο τους τούς έφεραν εκεί.

Στη συνέχεια, η Άννα Βαγενά αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο πλήγμα που πρόκειται να επιφέρει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η εφαρμογή της διάταξης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς πρόκειται να αποκλείσει 24.000 υποψηφίους, κάτι που θα προκαλέσει ένα ντόμινο σοβαρών συνεπειών, δηλαδή το κλείσιμο πολλών τμημάτων, την υποχρηματοδότηση και τη συνεπακόλουθη γενικότερη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ιδίως, όπως επισημαίνουν και οι πρυτάνεις, αυτών της Περιφέρειας.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την ομιλία της Άννας Βαγενά:

«Με την έπαρση της αυτοδυναμίας σας αποκλείετε από τα πανεπιστήμια 24.000 φοιτητές για να τους στείλετε κατευθείαν στα ιδιωτικά κολλέγια. Άλλωστε, γι’ αυτούς δουλεύετε. Το έχουμε δει, όχι μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και στα αλλεπάλληλα νομοσχέδια που φέρνετε. Δεν τους ακούτε όσους διαμαρτύρονται και φέρνετε την αστυνομία στα πανεπιστήμια, ζηλεύοντας τη δόξα του Ερντογάν. Μπράβο σας! Μόνο ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα δεν βάζετε γύρω από τα πανεπιστήμια, να τα καταστήσετε στρατόπεδα.

Με το νομοσχέδιό σας έρχεται και ο ηλεκτρονικός χαφιές. Έτσι λέγεται αυτό, όσο κι αν προσπαθείτε να το πείτε διαφορετικά. Θα νοσταλγήσουμε τους χαφιέδες που είχαμε στη δικιά μας γενιά. Τον Τρύφωνα είχαμε εμείς στη Λάρισα, που με ένα ποδήλατο μάς ακολουθούσε, δεκαπέντε-δεκαέξι χρονών παιδιά, από το Γυμνάσιο στο σπίτι και τον ξέραμε, τον χαιρετούσαμε το βράδυ. Έλεγα «γεια σου, Τρύφωνα» και έμπαινα μέσα στο σπίτι μου. Θα νοσταλγήσουν τα παιδιά τον Τρύφωνα. Θα νοσταλγήσουν ακόμα και το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, που ήταν στη Δικτατορία.

Εμείς, λοιπόν, ζήσαμε τη Χούντα. Ήμουν φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών, όταν έγινε η Δικτατορία, στο δεύτερο έτος και αναγκάστηκα να αφήσω τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λόγω των αριστερών μου φρονημάτων. Δηλαδή είμαι κι εγώ τώρα «αιώνια» φοιτήτρια. Πόσοι σαν εμένα ίσως αναγκάστηκαν και για τέτοιους λόγους να σταματήσουν τις σπουδές τους και να μην συνεχίσουν.

Εγώ και πολλοί σαν εμένα, δημοκρατικοί πολίτες, ανατριχιάζουμε με αυτό το νομοσχέδιο, πιστέψτε με. Ανατριχιάζουμε πραγματικά. Το 1969, που η αστυνομία ήταν στα πανεπιστήμια, ήταν Χούντα και τότε ακριβώς σταμάτησα τις σπουδές μου στη Νομική, γι’ αυτόν τον λόγο, κ. υφυπουργέ, κ. Συρίγο. Τι να κάνουμε!

Εγώ είμαι μάνα, έχω δύο παιδιά, δεν πάνε τώρα στο πανεπιστήμιο, είναι μεγαλύτερα, αλλά αν είχα τώρα παιδιά που ήταν στο πανεπιστήμιο, δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να πάνε σε έναν αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, κ. Συρίγο. Δεν θα ήθελα. Εγώ θα ήθελα τα παιδιά μου να έχουν την ωριμότητα να διαλέγουν μόνα τους και να προφυλάσσονται και να γίνονται ώριμοι πολίτες μέσα στα πανεπιστήμια.

Να είναι ώριμοι πολίτες, να επιλέγουν μόνα τους τα παιδιά, γιατί τότε θα γίνουν και ώριμοι φοιτητές και ώριμοι πολίτες, μόνο τότε. Μη φοβάστε την ελευθερία. Η ελευθερία δεν έβλαψε κανέναν. Όχι, μη τη φοβόσαστε, η καταπίεση και η αντιδημοκρατικότητα έβλαψαν. Αυτή δημιουργεί κομπλεξικούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι κακοί για τον εαυτό τους και για το σύνολο.

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με ελευθερία και δημοκρατία συνήθως, τις περισσότερες φορές, γίνονται υγιείς και σωστοί πολίτες. Αυτούς μη τους φοβάστε.

[…] Και πάλι σας λέω, μη φοβάστε την ελευθερία. Η ελευθερία δημιουργεί ώριμους πολίτες. Η καταπίεση δημιουργεί προβληματικούς πολίτες.

Ευχαριστώ πολύ.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 1
error: Content is protected !!