Πήλιο: Τεράστιες οι καταστροφές στον ελαιόκαρπο από τον χιονιά

pexels photo 6511597 1024x480 1
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα στο Νότιο Πήλιο από την χιονόπτωση και ιδιαίτερα στη δημοτική ενότητα Σηπιάδος (Λαύκο, Προμύρι, Μηλίνα και Πάλτση) είναι τεράστιες και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Νοτίου Πηλίου. Τονίζει ότι πρόβλημα επιβίωσης θα έχουν όσοι αγρότες περίμεναν εισόδημα αποκλειστικά από τη ελαιοκαλλιέργεια.

KENT728X100

“Το βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα άλλα λαϊκά στρώματα των περιοχών όπως επαγγελματίες, μαγαζάτορες, εμπόρους, βιοτέχνες, εργαζόμενους κ.ά. η δουλειά και το εισόδημα των οποίων εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από τις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών. Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες διαβίωσης”.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ν.Πηλίου διεκδικεί:
– Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, να είναι δίκαιες και στα συνεργεία των εκτιμητών να συμμετέχει και εκπρόσωπος των αγροτών από κάθε κοινότητα.
-Να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
-Η αποζημίωση να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς οι καταστροφές προκλήθηκαν από την χιονόπτωση και όχι από άλλες αιτίες που δεν αναγνωρίζονται από τον κανονισμό του Οργανισμού.
-Ν’ αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος τέλος καλεί τους αγρότες να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές του αγώνα που έχει χρησιμοποιήσει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα -υπομνήματα και διαβήματα στη δημοτική αρχή,στην περιφέρεια και στο αρμόδιο υπουργείο, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Να πάρουν την υπόθεση οι ίδιοι στα χέρια τους και να μην την αναθέσουν σε «πολιτικούς μεσολαβητές», που σπεύδουν να τους “παραμυθιάσουν” περί των δήθεν “καλών προθέσεων” , να μην αρκεστούν στα “λόγια παρηγοριάς και συμπαράστασης” διαφόρων “τοπικών παραγόντων”.

error: Content is protected !!