Τώρα «ξύπνησε» για την προστασία της υγείας όλων!

696 image
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 14:42

KEN 2

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει «σαρώσει» τα πάντα, «ξύπνησε» η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović να κοινοποιήσει, σήμερα, έγγραφο με το οποίο ζητάει (sic) από τις εθνικές κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για την ανοικοδόμηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αποκλεισμούς.

Παρακάμπτοντας τη σκληρή διαπίστωση ότι όλη η Ευρώπη βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πανδημία, παρουσιάζοντας μάλιστα τραγικές ελλείψεις ακόμη και στο υγειονομικό υλικό προστασίας, η Επίτροπος «ανακαλύπτει όψιμα την πυρίτιδα» αναφέροντας:

-Καθώς οι κυβερνήσεις κάνουν τον μαζικό εμβολιασμό την πρώτη τους προτεραιότητα, πρέπει να δράσουν τώρα για την ανοικοδόμηση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αποκλεισμούς.

Υπενθυμίζει δε, εκ των υστέρων, ότι όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύονται από διεθνείς υποχρεώσεις να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πληθυσμών τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας.

Αγνοώντας, στο σημείωμά της, ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν στάθηκαν δυνατές να αναχαιτίσουν την επέλαση και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η Επίτροπος επιμένει να περιγράφει ΤΩΡΑ τα κύρια πρότυπα και τις αρχές που σχετίζονται με το δικαίωμα στην υγεία.

Εξετάζει επίσης τα διάφορα στοιχεία που απαιτούνται για την παροχή ολοκληρωμένων και ανθεκτικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων ενός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για την υγεία, επαρκούς χρηματοδότησης και κυρίως ηγεσίας και διακυβέρνησης.

Τέλος το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ευρύτερη προοπτική κοινωνικών δικαιωμάτων. Πρέπει να δοθεί επείγουσα προσοχή στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας (κοινωνική προστασία, επαρκές περιβάλλον διαβίωσης, εκπαίδευση και συνθήκες απασχόλησης), καθώς η πανδημία έχει δείξει πόσο βαθιά ενσωματωμένες κοινωνικές ανισότητες οδηγούν σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία για τις πληγείσες ομάδες.

Προς τιμήν της βέβαια, έστω και καθυστερημένα, η Επίτροπος αναγνωρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης φιλοξενούν ορισμένα από τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας αυξάνονται και προκαλούν σημαντικό κοινωνικό, ανθρώπινο και οικονομικό κόστος σε άτομα και κοινωνίες».

Αναγνωρίζει ακόμη ότι, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, οι διαφορές στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με βάση την ηλικία, το φύλο, την αναπηρία, τη μειονότητα ή το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο ήταν συχνές, ομολογώντας ότι «η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει αυτή την κατάσταση, αποκαλύπτοντας τραγικά τις αδυναμίες των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που έχουν επιβληθεί από χρόνια λιτότητας, οικονομικές δυσκολίες και παραμέληση».

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!